Szedjünk bodzát!
Idén a szokásosnál korábban virágzik a bodza. Bár rövid hétvégénk van, akár remek vasárnapi program lehet egy közös családi bodzaszedés!
A bodza (sambucus nigra) virágát teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg autómentes környéken; már egy-két csokor virágból is isteni frissítő italt készíthetünk, ha a bodzát pár napra (hűvös helyen) egy nagy fazék vízbe áztatjuk cukorral és pár alaposan megmosott és felkarikázott citrommal. Ha télire is szeretnénk eltenni ebből a különleges italból, akkor vízből és cukorból sűrű szirupot főzünk, majd a kihűlt szirupba áztatjuk a virágernyőket. Pár nap után szűrjük, majd jól záródó üvegekbe töltjük a szörpöt. Akinek nincs ideje vagy lehetősége arra, hogy maga készítse el, itt többféle verziót is beszerezhet.
És hogy mi mindenre jó még a bodza?
Ha a virágokat felfüggesztve megszárítjuk, később finom, meghűlés elleni tea készíthető belőlük; a beérett bogyókból pedig ősszel lekvárt is főzhetünk! A növény fájából készült népi hangszerekkel pedig már anno nagyapáink is szívesen múlatták az időt!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |