Adassék meg gyermekeinknek is!

"Hogy a mesterségek mind helyreálljanak, A békesség alatt virágozhassanak…" /Csokonai/

A foltvarrás (patchwork) története igen régi, a legkorábbi quiltek  i.e. 3400 körüli időkből valók. A szükség, a szegénység hozta létre, amely során a használható textilekből "újabb" darabokat  hoztak létre. Az első foltvarró asszonyok minden takarójukat kézi varrással készítették.
Kisebb közösségekben a hosszú téli estéken kézimunkázással töltötték idejüket az asszonyok. Különböző mintákat és elnevezéseket találtak ki, amelyeket tovább adtak más tájak asszonyainak is. Így alakultak ki a klasszikus blokkok elnevezései.
Napjainkra a technika magas szintű fejlődése a foltvarrás területén jelentős változásokat hozott. A varrógépek elterjedésével felgyorsultak a varrási folyamatok, de örök érvényű, hogy a kézi varrással készült művek nagyobb értékűek maradnak. Kézzel lassabban, de pontosabban varrunk. Az alkotás összhatása finomabb, lágyabb.

Mindenkiben rejlik némi "Isteni", jeleskedik valamiben, képes alkotni.

 

Ezért fontos, hogy a hasonló érdeklődésű emberek kedvet kapjanak egy "ősi" mesterséghez a varráshoz, hogy feltöltődjenek, új erőt merítsenek, színesítsék életüket általa.

Minden hölgy számára legyen a varrás boldogság, egy olyan örömforrás, ami nem csak nekünk adatik meg, megadatott nagymamáinknak is, és rajtunk múlik, hogy megadassék gyermekeinknek, unokáinknak is!

 

Köszönjük a cikket pottomfoltnak! A cikk illusztrálásához kincsesmomka, Meseslak, Yess, edesotthon és pottomfolt termékeiből válogattunk.

 

Pottomfolt termékei a Meskán >>>