Varrjunk maszkot! Ingyenes leírás szabásmintával

Elöljáróban annyit, hogy ez a maszk nem orvosi maszk -mint sok helyen olvashattátok, a koronavírus ellen nem véd meg - de valamennyi védelmet nyújt az ellen, hogy a szájadhoz érj, vagy ha te beteg lennél, felfogja pl. a tüsszentést. Én egy többméretű arcmaszk varrás- és szabásmintáját készítettem el. Szeretném, ha mindenki hozzájutna a szabásmintához és a leíráshoz, és bízom benne, hogy mindenki el fogja tudni készíteni magának és a családjának!

 

Ha nincs otthon varrógéped, akkor kis öltésekkel, kézzel is elkészítheted.

A maszk készítéséhez pamutszövetet érdemes használni, de bátran újrahasznosíthatsz egy régi pamutblúzt vagy férfiinget is.

Fontos, hogy varrás előtt mosd ki és száradás után vasald át a textilt mielőtt felhasználod. Jobb, ha több darabot készítesz , akár az egész családnak, és ha ki kell mozdulnod otthonról viseld, majd hazaérve azonnal mosd ki majd vasald magas hőfokon!

A maszk akkor jó, ha nem lötyög az arcodon, hanem feszes és nincsenek oldalt nyílások. Így tud valamennyire védeni.

Hozzávalók:

 

2 féle pamut textil tetszés szerint

olló

cérna

kalap (vagy akár bugyi gumi is megteszi)

jelölőfilc vagy kréta, ceruza

szabásminta

 

Én férfi maszk méretet varrtam először a család idősebb tagjainak, így láthatóan rajtam nagy a méret, de ők nem akartak szerepelni a fotón, így nekem kellett bevállalni :)

1 lépés

 

Először rárajzoltam mindkét (külső és belső rész) pamuttextil hátoldalára a kivágott szabásmintát,   majd megfordítottam és úgy is felrajzoltam. (4 db-ot kell kapnunk a végén)  Középen hagytam helyet, mert ez a rész lesz, amit majd visszahajtunk és belefűzzük a gumit, ami a fülünkön fogja tartani a maszkot. A szabásmintán ez 3.5 cm, de kipróbálva elég lesz 2 cm is.

2.lépés 

 

Kivágjuk a mintákat úgy, hogy 1-1 cm es varrásrészt hagyunk mindenhol.

3.lépés

 

A textilt a mintás oldalával egymással szembe fordítjuk, gombostűvel letűzzük az íves részt és összevarrjuk. Ugyanezt megtesszük a belső béléssel is.

4. lépés

 

Miután összevarrtuk, vagdossuk be majdnem a varrásig az íves részt és fordítsuk ki őket.

5. lépés

 

Miután kifordítottuk hajtsuk az egyik oldalára a bevagdosott részeket és 1-2 mm távolságra varrjuk le a külső oldalról. Így néznek ki levarrás után: (külső és belső) 

6. lépés

 

Helyezzük egymásra a külső és belső részt úgy, hogy  a mintás oldalak egymással szembe legyenek, és a szélektől kezdve varrjuk végig az íves tetejét és az egyenes alját is. Két oldalt hagyjuk meg a nyílást, mert ott fogjuk majd kifordítani!

7. lépés

 

Fordítsuk ki a maszkot és egy ceruza végének a segítségével simítsuk ki a széleket a varrás mentén. Le is vasalhatjuk, úgy sokkal könnyebb lesz levarrni a következő lépésben.

8. lépés

 

 1-2 milliméterre varjuk le a maszk széleit.

Utána így fog kinézni.

9. lépés

 

Amennyiben van szegőgéped, szegd le a két szélét is, ha nincs akkor sűrű cikk-cakk öltéssel szegd be a széleket.

10. lépés

 

Hajtsd vissza a textilt és varrd le a szegésnél.

11. lépés

 

Mérd le kb. mekkora gumi kell majd a viselőjének és mindkét oldalra fűz bele és csomózd meg jó erősen. A füledre helyezve tudod majd viselni.

Tipp:

 

Minden családtagnak keress a habitusához illő textilt, így talán vidámabban elviseljük majd ezt a nehéz időszakot.

 

Jó munkát mindenkinek!

 

 

Nézz szét a szerző, Artirokadesign termékei közt itt!