Legötletesebb

Apák napi ajándékok

Apák napja

Az apák napja egy ünnep, amikor az apaságot és a férfi szülőket, szülőfigurákat ünnepeljük, legyenek azok édesapák, nevelőapák, nagyapák vagy más fontos férfi apafigurák az életünkben. Ahogyan május első vasárnapján, anyák napja alkalmából az édesanyáknak, úgy ilyenkor apák napján az apukáknak mondunk köszönetet mindazértazért, hogy támogatják, nevelik és szeretik a gyerekeiket. Az ünnep célja, hogy kifejezhetjük az elismerésünket, szeretetünket és hálánkat az édesapák iránt, illetve hogy hangsúlyozza az édesapák szerepét a családban és a társadalomban.

Ezen a válogatás oldalon az apák napi meglepetés kiválasztásához nyújtunk most segítséget, és többféle apák napi ajándék ötletet is adunk, hogy minél könnyebben legyen egy egyedi és különleges apák napi ajándékkal meglepni az apukákat.

Előtte azonban ismerkedjünk meg apák napja történetével, hiszen ez az ünnep kevésbé ismert Magyarországon, bár az utóbbi években folyamatosan növekszik a népszerűsége.

Mikor van Apák napja?

Az apákat minden évben júniusban ünnepeljük, június harmadik vasárnapján. Idén 2023. június 18-án van apák napja.

Az apák napja ötlete Amerikából terjedt el. Az ünnep kitalálója és kezdeményezője egy Sonora Smart Dodd nevű hölgy volt, aki szeretett volna egy olyan napot létrehozni, amely az édesapák szerepére összpontosít, hasonlóan az anyák napjához. Sonora Smart Dodd édesapja, William Jackson Smart, polgárháborús veterán volt, és egyedül nevelte fel Sonorát és öt testvétét, miután az édesanya meghalt a legkisebb testvér születésekor. Miközben Sonora az anyák napjáról hallgatott prédikációt, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni kéne, mert az apáknak is ugyanúgy elismerésre van szükségük, ha a gyermekek neveléséről van szó.

Az első apák napját 1910. június 19-én ünnepelték meg egy Spokane nevű városban, Washingtonban, majd mozgóüneppé alakult, és június harmadik vasárnapjára helyezték át az ünneplést, hogy jobban illeszkedjen a munkások és a kereskedők időbeosztásához. Végül 1972-ben, Richard Nixon elnök aláírta a törvényt, amely hivatalosan is elismerte az apák napját mint nemzeti ünnepet.

Magyarországon 1994. óta ünnepeljük az apák napját (amit esetleg apa nap néven is emlegethetnek néhányan), ami még nem terjedt el annyira széleskörűen, mint az anyák napja, de évről évre egyre ismertebb. Az ünneplés része, hogy apró ajándékokkal lepjük meg az édeasapákat ezen a napon, illetve közös programokat szervezünk a tiszteltükre, hálánk kifejezéseként.

Mi is szeretnénk hozzájárulni a kellemes hangulathoz, így apák napi ajándékötletek bőségét hoztuk el nektek a fenti válogatásokban. Amennyiben apró ajándékot, egy feliratos kulcstartót vagy könyvjelzőt keresel, személyre szabottan is elkészíttetheted, de vicces és megható idézetes apák napi bögréket is találsz nálunk. Az apák napi ajándékok között akár nagyobb vagy hasznos ajándéktárgyak is beszerezhetők, de egyedi apák napi meglepetések között is válogathatsz.