Legötletesebb

Apák napi ajándékok

Apák napja

Miután május első vasárnapján megünnepeltük az édesanyákat, ne feledkezzünk meg az apák napjáról sem!

Ahogy az édesanyák megünnepléséhez is hozzájárultunk és segítettünk, úgy most is írunk ajándék ötleteket apák napjára.

Ez az ünnep hazánkban még nem annyira terjedt el hazánkban. Az “utca embere” talán nem tudja, de a családban élő, gyermeket nevelő anyukák és apukák közül bizonyosan többen tisztában vannak vele, hogy az apákat is ünnepeljük.

Az apák napi meglepetés kiválasztásához nyújtunk most segítséget, miután megismerkedtünk az apák napja történetével.

Mikor van Apák napja?

Az apákat minden évben júniusban ünnepeljük, június harmadik vasárnapján. Idén 2022. június 19-én van apák napja.

Az apák napjának ötlete Amerikából terjedt el.
Egy Sonora Smart Dodd nevű hölgy nevéhez kapcsolódik az apák napja megünneplésének ötlete, aki 16 évesen elveszítette édesanyját. Édesanyja belehalt a szülésbe, ezért édesapjával közösen nevelte fel testvéreit.

Miközben az anyák napjáról hallgatott prédikációt, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni kéne, mert az apáknak is ugyanúgy elismerésre van szükségük, ha a gyermekek neveléséről van szó.

Az első apák napját 1910. június 19-én ünnepelték meg egy Spokane nevű városban, Washingtonban. Előtte már tartottak Apák napi istentiszteletet Nyugat-Virginiában a monongah-i bányakatasztrófában elesett apák tiszteletére.

Ekkor még nem terjedt el az apák napja széleskörűen.

1966-ban Lyndon B. Johnson elnök aláírt egy elnöki kiáltványt, amiben az Apák napjává nyilvánította június harmadik vasárnapját.

1972-ben Nixon elnök Nixon elnök vezette be az Apák napjának állandó megünneplését erre a júniusi időpontra.

Magyarországon 1994. óta ünnepeljük az apák napját, ami még nem terjedt el annyira széleskörűen, mint az anyák napja, pedig az apukák is megérdemlik az ünneplést.

Apák napi ajándék ötleteinket olvashatjátok apák napja alkalmából, ahol írunk egyedi apák napi ajándék ötleteket különféle témákban.