5 isteni epres desszert 15 perc alatt

Teljes gőzzel dübörög az eperszezon. Ismerd meg új oldaláról a kis piros gyümölcsöt, és lepd meg magad egy ínycsiklandozó, gyorsan elkészíthető finomsággal! Bár már április elején is kapható volt a zöldségesnél és a piacokon a rubinpiros, apró gyümölcs, a hazai eperszezon most indult be; és valljuk be, hogy az itthoni illatosabb és zamatosabb külföldi társainál. Az epret természetesen nem csak magában, hanem desszertként is fogyaszthatod. Ráadásul órákat sem kell a konyhában töltened!

 

Eperkrémleves

 

Hozzávalók:

 

50 dkg eper

2 dl tejszín

3 dl tej

pár levél menta

kevés méz

 

 

Öt-hat szem epret kockázz fel. A többit tedd turmixgépbe a tejjel, a tejszínnel és a mézzel, majd keverd egészen krémesre. Oszd tálkákba, szórj rájuk a feldarabolt eperből, és díszítsd mentával. Ha van kedved, tejszínnel is díszítheted, kacskaringós rajzolva a levesre.

Eperhab

 

Hozzávalók:

 

30 dkg eper

3 dl tejszín

1 kanál vaníliás cukor

2 evőkanál finom kristálycukor

babapiskóta

 

Tegyél félre 4 szem epret, a többit botmixerrel pépesítsd, majd melegítsd össze a cukorral, amíg az fel nem oldódik. A tejszínhabot a vaníliás cukorral verd fel egészen keményre, majd a kihűlt epres péppel óvatosan forgasd össze. Adagold tálakba, ha azonban pezsgős- vagy borospohárba töltöd, még szebb lesz. Mindegyikbe tegyél egy-egy szelet babapiskótát, és eperszeletekkel díszítsd.

Epres túrókrém

 

Hozzávalók:

 

25 dkg eper

25 dkg tehéntúró

15 dkg porcukor

2 dl tejszín

1 citrom

 

Az epreket mosd meg, csumázd ki, vágd apró darabokra, majd szórd meg 5 dkg cukorral. A túrót keverd ki 5 dkg cukorral és a citrom reszelt héjával, majd forgasd össze a cukros eperrel. A tejszínt verd habbá a maradék cukorral. A felét forgasd össze a túróval, a krémet oszd tálkákba, és tejszínhabbal díszítsd.

 

Epres joghurt

 

Hozzávalók:

 

20 dkg eper

300 g natúr joghurt

1 dl tejszín

30 g kristálycukor

4 mentalevél

 

Az epret turmixold össze a cukor felével és a mentalevéllel egy botmixer segítségével.
A joghurtot keverd ki simára, és tedd félre. A tejszínt verd kemény habbá a maradék cukorral. Ebbe keverd bele az eperszószt. Lassan keverd, hogy ne törjön össze a hab! Az eperszószt töltsd üvegpoharakba, kanalazd rá a joghurtot, és díszítsd eperszeletekkel. A joghurtot és az epret össze is keverheted, de a pohár alján lévő eperszósz nagyon látványos.

 

Epres tiramisu

 

Hozzávalók:

 

40 dkg eper

250 g mascarpone

2 tojássárgája

3 evőkanál porcukor

fél csomag vaníliás cukor

1 doboz babapiskóta

5 cent Grand Marnier

 

Az epret oszd két részre, az egyik felét negyedeld vagy szeleteld fel. A másik felét botmixerrel pépesítsd. A tojássárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Kézi habverővel keverd össze a mascarponét és az eperpépet, majd add hozzá a cukros tojást. Öntsd hozzá a Grand Marnier-t, majd keverd simára az egészet. Üvegtálkába vagy poharakba rétegezd a krémet, az eperdarabokat és az összetördelt babapiskótát. A tetejére krém kerüljön. Kekszmorzsával és eperdarabokkal díszítsd.
A Grand Marnier-t egyébként a piskótarétegre is hintheted, ha nem akarod a krémbe keverni.

 

A cikket itt találtuk!