A fának lelke van

Mindegy, hogy az erdőben sétálsz, vagy a kerted diófája alatt ücsörögsz, a fa jelenléte az élet jelenlétére emlékeztet. Minden lélegzetünkkel magunkba szívjuk leheletüket, frissítő illatukat. Isten gondoskodása lombjuk árnyéka, csakúgy, mint törzsük és kérgük könnyű megmunkálhatósága. Az ember hamar rájött, hogy ezzel az ajándékkal élni kell, és a mindennapjaiba csempészte: vele az otthonba élet, meghittség, melegség költözött.

Fafaragás a MeskánAz erdőt, a határt járó parasztember ismerte környezetét: tudta, melyik fafajta mire alkalmas és figyelte, hol lát épületelemnek, szerszámnak, tárolóedénynek alkalmas fát. A kinézett fát alkalmas időben kivágta és otthon, a faragószínben dolgozta fel.

 

A fakéreg a legkönnyebben munkálható faanyag, ebből ered, hogy az emberiség legrégibb tartóedényei, kosarai kéregből valók. A kéregedények után az egy darab fából faragott edények, eszközök alkotják népi eszközvilágunk legrégibb rétegét. Ezeket a faragáshoz értő parasztember úgy formálta, hogy a lehető legkisebb alakítással váljanak használható tárggyá.

 

 

 

 

 

Évgyűrűk a fán

A faragás, mint házi munka, leginkább a téli hónapokban folyt, amikor a fészerben vagy szín alatt a parasztemberek megjavították, kiegészítették eltört vagy megrongálódott szerszámaikat, és újakat készítettek. A parasztközösségeknek azok a tagjai, akiknek átlagon felüli kézügyességük, rátermettségük volt, és családjuk megélhetését mezei munkával nem tudták biztosítani, másoknak is készítettek a gazdaságban, háztartásban használatos faeszközöket, -edényeket A fafeldolgozás specialistái legtöbb vidékünkön többféle famunkához értettek, sokféle szerszámot, háztartási eszközt, még bútordarabokat is készítettek. 

 

Ma, a 21. században bármit meg lehet venni. Nem kell erőfesztíéseket tenni azért, hogy gyönyörű, jó minőségű tölgy konyhabúron készítsem az ebédet, vagy otthonos fenyő bútorok között fogadjam a nappilban a vendégeket. Szinte bármelyik áruházban kapok akár készletről is fából készült termékeket.  De valódi életet azok hoznak otthonunkba, amik "saját kézzel, szívvel-lélekkel" készülnek. Legyen az csak egy apró fa tál, ékszer, vagy képkeret, vendéglátásunkból szeretteli fogadtatást, öltözékünkből természetes megjelenést, lakásunkból otthont varázsol.