A gyurma nem csupán gyerekjáték I.

Végleg elköszönt a nyár, a hőség is a múlté. Egyre több időt töltünk bent a négy fal között: olvasunk, tévézünk, meskázunk, és nyilván szívesen kipróbálunk új kézműves technikákat... Ismerkedjünk meg a gyurmázás alapjaival! A gyurma rendkívül hálás anyag, sok minden készíthető belőle, ráadásul nem igényel különleges eszközöket, a gyurmán kívül ugyanis minden más megtalálható egy átlagos háztartásban, ami a gyurmázáshoz kell.

Nézzük, mivel fogunk dolgozni, ha gyurmázásra adjuk a fejünket!

 

 A munkalapunk legyen műanyag, fém vagy üveg (esetleg festett vagy lakkozott fa). Ezek hiányában műanyag vagy fémtálca, viaszosvászon is megfelel. Mindenképpen olyan felületet válasszunk, amiért nem kár, ha a kés vagy a hústűk összekarcolják... És jó, ha közelben van mosdó vagy mosogató, mert színváltáskor (főleg ha világosabbról sötétebbre váltunk) kézmosás szükséges. Ha a gyurma túlzottan megpuhulna, akkor hűtőbe téve pár perc alatt újra jól formázhatóvá válik.

 

 

Szükséges még:

- sniccer (tapétavágó kés) vagy éles, vékony pengéjű kés a vágáshoz,

 - pezsgőtablettás doboz,  fém- vagy üveghenger, dezodoros, gyógyszeres flakon a gyurma nyújtásához,

- hústű / zsákvarró tű és szívószál a gyurmaformák kiszúrásához,

- paraffinolaj (gyógyszertárakban olcsón kapható, a legkisebb kiszerelést vegyük), ennek hiányában babaolaj is megfelel,

- különböző kiszúróformák a medálok formázásához,

- vonalzó a pontos méréshez.

Milyen gyurmát vegyünk?

A gyurma lényege, hogy a kéz melegétől megpuhul és formázhatóvá válik, majd 110 °C-on kisütve (kb. 10-15 percig süssük) enyhén rugalmas, kisebb erőhatásoknak ellenálló anyaggá válik: leejtve nem törik, vízálló.

 

Többféle márka kapható (Formi, Cernit stb.), a meskások zöme a FIMO-ra esküszik. Ennek is van többféle változata: FIMO Classic / Soft / Effect.

 A CLASSIC keményebb, kicsit hosszabb ideig kell a kezünkben puhítani, viszont utána elsőrendűen alakítható: nem nyúlik, nem deformálódik attól, hogy kézbe vesszük.

A SOFT lágyabb, azonnal alakítható, de néha puszta érintésre is deformálódik (főleg, ha friss gyártmány), gyorsan, kevés mozdulattal kell vele dolgozni.

Az EFFECT lényege, hogy fémes hatású, fényes (arany, ezüst, bronz, réz stb. színű). Keménysége általában megegyezik a CLASSIC-éval.

  

 

Mindezekből következően én elsősorban a CLASSIC-ot

javaslom kezdőknek.  Ha mégis puha gyurmánk van, akkor

érdemes kibontva, szobahőmérsékleten tárolni néhány napig, akkor kissé megkeményszik.

 

 

 

 

4. Miből tudjuk megállapítani, hogy a gyurma megfelelő-e az alakításra?

Sodorjunk egy kis darabjából rudat, majd próbáljuk meghajlítani. Ha törik, akkor még puhítani kell, ha hajlik, formázható.

 

5. A gyurmából bármit készíthetünk, de leggyakraban ékszerek készítésére használják. Készíthető medál, nyaklánc, karkötő, gyűrű, fülbevaló, bross stb. Formájának is csak a képzeletünk szabhat határt.

 

6. Ugyanez a helyzet a színekkel is. Nem érdemes az összes színt megvenni, az alapszínekből (fehér, fekete, sárga, kék és piros) sokféle árnyalat kikeverhető:

- a fehér és fekete vegyítéséből szürke,

- a kékből és sárgából zöld,

 - a zöldből és pirosból barna,

 - a piroshoz némi kéket és feketét adva bordó; stb.

 

Kezdetben a látávnyosabb eredményhez érdemes kontrasztos színeket használni (pl. fehér-piros-fekete

párosítást).

Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, célszerű a világosabb színekből venni többet, azok gyorsabban fogynak.

 

Végül az árakról: egy csomag (márkától függően 56 v. 62 grammos kiszerelésben) 500 és 700 Ft között van általában.

Ennyiből kb. 3 medál, esetleg  egy kisebb szett (medál, fülbevaló, bross, gyűrű) készíthető el.

 

A gyurmázási kisokos következő részében a formákról és mintákról lesz szó, hasznos tippekkel megfűszerezve.