A gyurma nem csupán gyerekjáték II.

Már megvásároltuk a gyurmákat, előkészítettük az eszközöket: kezdhetjük törni a fejünket, milyen ékszert is készítsünk. Milyen legyen a színe, formája? Egyszínű, többszínű, kerek, szögletes, ovális, esetleg teljesen szabálytalan? Milyen mintákkal díszítsük? Ehhez kíván segítséget és ötleteket adni ez a cikk: felvillant néhány cseppet a lehetőségek óceánjából.

Első feladatunk a színek kiválasztása egyéniségünknek, ruhatárunknak megfelelően. Érdemes először csak 2-3 színnel próbálkozni egy ékszeren belül (és így valószínűleg többféle ruhához is hordható).

A színek társításának többféle módja van. Összegyúrhatjuk csak simán, mindenféle szabály nélkül (csavargatva-nyújtva) a többszínű gyurmatömbünket, ilyenkor márványos mintát kapunk, amit tetszőleges formára kiszúrhatunk, majd hústűvel vagy szívószállal lyukat szúrunk bele, hogy majd felfüggeszthető legyen.

A másik népszerű technika a millefiori. A szó jelentése: ezer virág. Ennek alapja, hogy többféle színű gyurmarudat (vagy hasábot) egymás mellé rakunk, kicsit összenyomjuk őket, s ezek keresztmetszete adja ki a mintát. Ezekből vékony metszeteket vágva bármit bevonhatunk, s máris díszes külsőt kapott. Ezt látjuk AnnaKonda gyönyörű fekete-fehér fülbevalóján, ahol ráadásul az akasztó is saját készítmény.

Különc ötletként megpróbálkozhatunk azzal is, hogy a színeket ötletszerű mozdulatokkal összegyúrjuk (eddig hasonló a márványos technikáéval), majd a gyurmatömbünket szabályos formára (pl. 1 cm vastagságú téglalap) alakítva félbevágjuk (hogy fél cm-es legyen), és mint egy könyvet, „kinyitjuk”. Az így kapott szimmetrikus alakzat időnként nagyon különleges mintát ad, ami garantáltan egyedi. (Ha pedig nem tetszik, tovább gyúrogathatjuk...)
Megtehetjük azt is, hogy magának a medálnak (fülbevalónak, gyűrűnek stb.) az alapját viszonylag egyszerű mintájúra alakítjuk,  viszont teszünk rá különböző formájú gyurmadarabkákat: gömböket, köröket, virágszirmokat, leveleket, indákat. Kedveltek a különböző kacskaringós indák életfa motívumokkal, és reneszánszukat élik a magyaros díszítések: kalocsai, matyó, ahol különböző, a hagyományoknak megfelelő színekből apró virágok, levelek díszítik az ékszert, mint például Belundika fekete alapra rádolgozott kalocsai mintája.

És hogy a tűvel való pöttyözés milyen csodálat művelhet egy ékszerrel, azt többek között Lusli tűpettyezett, életfás motívumokat is felvillantó medálja mutatja.

 

A minta természetesen csak egy a sokféle díszítési lehetőség közül, melyre a technika lehetőséget ad.

 

Ha kellően merészek vagyunk, megpróbálkozhatunk akár apró szobrocskákkal is: gyönyörű kis baglyokat, cicákat, virágokat készíthetünk és akaszthatunk a nyakunkba vagy a  fülünkbe.

 

Ezekből példának álljon itt WhiteDragon baris fülbevalója.

Ha megmozgatjuk egy kicsit a fantáziánkat, egész különleges formákat is létrehozhatunk, mint például Kemcsi pókos medálja – de rengeteg egyéb inspiráló alkotás található a honlapon. (Előre is elnézést kérek minden gyurmás alkotótól, aki kimaradt...)

Persze a gyurmát nemcsak ékszerek, hanem egyéb tárgyak készítésére is felhasználják. Erre is rengeteg példát találunk a Meska gyurmás oldalain – itt most záróképként álljon   apolka egyik terméke.

 

 

Nem volt célom a gyurma minden fontos megjelenési formáját feltérképezni, csak ezerarcúságából néhányat felvillantani. Hátha néhányan kedvet kapnak az alkotáshoz....

És előre is köszönöm mindenkinek, aki hozzászólásával kiegészíti ezeket a – minden bizonnyal hiányos – ismereteket.