Akik tűzzel vésnek

A gravírozás (finom marási eljárás) és pirogravírozás (tűzírás) legfőképp díszítő technikák, de számtalan egyéb hasznos munkára is alkalmazhatók. A kézi díszítés nagy kézügyességet és pontosságot kíván, ezen kívül szükség van kitartásra és kreativitásra is.

 

Végy egy...

A gravírozáshoz kiváló eszköz egy forgómotoros multifunkciós szerszám, amely egy flexibilis szárral kiegészítve könnyen használható finom munkákhoz. Díszíthetünk vele szinte bármilyen anyagot: fát, fémet, kerámiát, üveget, műanyagot, stb. Sok multifunkciós készülékhez egész készletet lehet kapni marófejekből, valamint csiszoló és polírozó fejekből. Ezekkel a felület megmunkálása pontosan olyan lehet, amilyenre tervezzük.

A pirogravírozáshoz leggyakrabban hagyományos forrasztópákát, szabályozható forrasztóállomást, kisebb elektromos pirográfot, vagy gázzal működő pákát használhatunk. Díszíthető vele minden, ami égethető körülbelül 5-600 fok alatt, az olvadó anyagokkal (műanyag, műbőr, stb.) azonban érdemes vigyázni, mert a díszítés elmosódhat, vagy egyáltalán nem sikerül. Sok pirográfon szabályozható a hőmérséklet, hogy jobban alkalmazkodjon a megmunálni kívánt anyaghoz. A modernebb pirográfokhoz többféle fej is kapható, amelyek megkönnyítik a díszítést, de jó kézügyességgel ezekre szinte nincs is szükség.

Munkára fel!

Bármely díszítő technikát alkalmazzuk, a munka tervezéssel indul. Először ki kell választani a mintát, amelyet a felületre szeretnénk ültetni. Ha megvan a minta, felrajzoljuk az anyagra, és máris elkezdhetjük gravírozni vagy égetni.

A pirográf bekapcsolás után rövid idő alatt felmelegíti a hegyet, amellyel aztán a felületbe égetjük a körvonal mentén a mintát. Munka közben figyelni kell a hőmérsékletre, nehogy túlégessük az anyagot, vagy megégessük magunkat. Az égés közben felszabaduló gázok miatt javasolt jól szellőző helyiségben, vagy a szabadban dolgozni.
A gravírozás nagyjából ugyanúgy működik, mint az égetés, itt csupán arra kell nagyon figyelni, hogy a marófejek ne kopjanak el túlságosan, illetve alacsony rezgésszámon működő készüléket használjunk.  A gravírozás apró, porszerű hulladékot szór szét a levegőben, ezért célszerű maszkban dolgozni, és ehhez a munkához is jobb a tágas helyiség, vagy a szabad tér.

 

Halmozzuk az élvezeteket

Sok anyag díszítéséhez érdemes a két technikát kombinálni, hogy szép, plasztikus műveket készíthessünk. Az égetés ilyenkor jó a gravírozott minta kontúrozására, de egymás mellett is megfér a két technika, ha a tervezett mű azt kívánja meg.

 

Az aktuális akciós termékeket itt találod:

https://www.meska.hu/Find/promotion

 

Köszönjük a cikket Revansnak!

 

Revans termékei a Meskán >>>