Csináld magad mozaik kisasztal

Szeretnél feldobni egy kopott vagy megunt asztalkát, de nem tudod, hogyan? Készíts rá mozaikot, most megmutatom, hogy nem is akkora ördöngösség!

Szó szerint a kidobástól megmenekített, kopott fa asztalkát keltettem új életre a minap; most megmutatom a "projekt" egyes lépéseit.

 

Amire szükséged lesz ha kedvet kapsz a dologhoz:

 

- egy darab tetszőleges méretű asztalka

- mozaik csempék harmonizáló színekben

- szilikonos ragasztó

- csempefuga

- spatula

- vastag cellux

 

A mintát megterveztem egy papírra (menet közben derült ki, hogy a megálmodott mintán kicsit módosítani kell a csempék mérete miatt, de legalább volt egy kiindulási alap).

A mozaikokat meleg, mosószeres vízben leáztattam a hordozó felületről

A csempéket kívülről befelé haladva kezdtem felvinni az asztalra; segíthet, ha grafitceruzával nagyjából előrajzoljuk a mintát.
A keret után felragasztottam a központi díszítő motívum keretét is.
Ezután a legbelső részek kitöltése következett.
Kezdetben hezitáltam, hogy a féltve őrzött, bár kissé túl hivalkodó, arany csillámos csempéket is felhasználjam-e, de végül úgy döntöttem, hogy egy pár szemet nyugodtan "elbír" még ez a szolíd minta is. (a rombusz csücskeire és középre került egy-egy darab).
A mozaikok négyzetes formája miatt több helyen maradtak üres felületek; ezeket olyan mozaik darabkákkal töltöttem fel, melyeket korábban harapofogóval vágtam fel.
Ha minden csempécske a helyén van, a ragasztónak pár órányi kötésre van szüksége. A következő a lépés a fugázás, amihez a csempefugát egy műanyag edényben teljföl állagúra kevertem a vízzel.
A spatula segítségével egyenletesen eloszlattam a fugát a mozaikon, figyelve rá, hogy minden kis résbe kerüljön kitöltés. Ahogy a fuga elkezdett száradni, felváltva száraz és nedves ruhával törölgettem a csempék felületét.
Íme a kész asztalka száradás után!