De mi köze a gipsznek a kerámiához...!?

Műhelyünkbe látogatók a mázazás rejtelmeire és a kézi festésre a legkíváncsiabbak. De a fő „attrakció” mindig a gipszforma használata, ezeken csodálkoznak el a legjobban. Ha Téged is érdekel, olvass tovább :-)

 

Vannak olyan formák, amiket egyszerűbb kiönteni, vagy egyáltalán nem lehet korongolni. Az ilyen kerámiák elkészítéséhez gipsz öntőformát használhatunk. Gipszformát készíthetünk saját elképzelésekből, meglévő kerámiáról, egyedi alkotásról.
Általában elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű öntőformából 100-150 darab jó esztétikai felületű kerámiatárgy vehető ki. Most egy bonyolult, öntéssel készült formát mutatok be.

 

A technológia használatával ez a kis szobrocska viszonylag egyszerűen és részletgazdagon elkészíthető.
A negatív gipszformába a tejföl sűrűségű masszát lassan öntjük, így elkerüljük, hogy
légbuborékok üljenek meg a gipsz, és az agyag között.
A gipszforma elszívja lassan a nedvességet a beleöntött folyékony állagú öntő masszából, így a gipszforma belső felületén lassan kocsonya szerű réteg keletkezik. Minél tovább van az öntőformában a massza, annál vastagabb lesz ez a réteg. Az általunk kívánt kocsonyás fal vastagság elérése után, kiöntjük a felesleges, de még folyékony öntő masszát, így csak a kocsonyás réteg marad benn. Megvárjuk, míg ez a réteg megszilárdul, és elválik a gipszforma falától.

Ez a művelet 1, akár 2 órát is igénybe vehet, az öntött termék méretétől, és formájától függően. Ezek után óvatosan kivehetjük az üreges tárgyat  a formából.

Az öntőformából kivett terméket tovább formálhatjuk, pl. fület rakunk rá, vagy a több formából álló darabokat összeragasztjuk a folyékony öntő massza segítségével.

Az elkészült angyalka egy adventi koszorút fog díszíteni. Lássuk, hogyan kerül a helyére!

 

 

A különálló darabokat óvatosan felhelyezzük a koszorúalapunkra. Rádolgozzuk az angyalka testére a kezeit is, figyelve arra, hogy ezzel a folyamattal ne sértsük meg a koszorút, és az angyalka is ép maradjon, de stabilan álljon. Az agyagok összedolgozása nagyon fontos. Hiszen ha nem megfelelően járunk el, a két anyag már az égetésnél megreped, leválik. Egyenletes hőmérsékletnél 4-5 nap száradási időre van szükség. Vizes szivaccsal, ecsetekkel tisztítjuk, retusáljuk. Az ötödik nap után kerülhet be a kemencébe első égetésére. Ha nincs kellően kiszáradva, akkor a kemencében 100 fok környékén a még az agyagban maradt vízrészecskék a kerámia belsejéből megpróbálnak kiszabadulni, aminek a hatására elreped, vagy rosszabb esetben „felrobban” a termék.

 

Szeretném megmutatni két kedvenc adventi koszorúm díszítését (jobbra, illetve a főképen).
Mivel itt még a puha agyaggal dolgozom, úgy kell bánnom a koszorúval, mint a hímes tojással. A félkész koszorúkat véséssel, illetve áttöréssel díszítem. Ehhez speciális, különböző nagyságú cserélhető fejű pengéket, áttörő késeket, fúrókat sokszor fogorvosi szerszámokat használok. Ezekkel könnyedén hasítom ki a szirmocskákat az agyagból, vagy karcolom, vésem az agyag felületére a virág motívumokat. 4-5 nap száradás után jöhet a retusálás. Egyenként minden kis áttörést és lukat vékony ecsettel, vagy szivaccsal letisztítok, majd 1050 °C kiégetem az elkészült tárgyat. Ezután a zsengélt (egyszer kiégetett) koszorút színes mázba mártom, és jöhet a második, a mázas égetés. Imádom ezt a két színt. A méz és a mohazöld igazi meghitt romantikus karácsonyi hangulatot áraszt.

 

 

Az aktuális akciós termékeket itt találod:

https://www.meska.hu/Find/promotion

 

Köszönjük ntakeramia cikkét!

 

Ntakeramia termékei a Meskán >>>