FOGADJUNK, HOGY TUDSZ VARRNI!

AVAGY: varrási Bear Grylls - Útmutató kezdőknek kézzel varráshoz. Nem varrtál még soha semmit? De be tudod kötni a cipődet? Akkor nem okozhat nehézséget egy nyúlfigura. Látom, hogy rázod a fejed… Ne rázd, még összekeveredik odabent valami. Inkább tarts velem, megmutatom, hogyan!

Figyelmeztettek, hogy írjam ide, hogy „hosszú cikk”. Hát nem írom. Aki tud olvasni, az 300 szó után sem veszti el ezt a képességét. Meg sok a kép is. Szóval menni fog. Néha lehet, hogy elkalandozom, de cserébe bűbájos vagyok. Például így nézek ki, miközben ezt írom:  

 

De varrási útmutatót ígértem, hát tessék: én most alant egy nyulat varrok, kb. egy órás munkával, minimális hozzávalókkal. Hogy miért pont nyulat? Ez lehetne egy külön cikk témája, hiszen az igazi nyulakkal például fenntartásaim vannak. (Figyelted már az idegbeteg orrmozgásukat?) Hm, megfejthetetlen.

 

Hupsz, gyorsan rólam: nem fogom azt írni, hogy „öltsük össze”, meg „fogjuk rá”. A receptekben sem szeretem ezeket a bizalmaskodásokat. E/1-ben írok. Te meg csinálsz, amit akarsz. Demokrácia.

 

Ezek a dolgok kellenek hozzá. Persze nem pont ezek.  Legyen tű, cérna, olló, papír, ceruza/filc. Meg valamilyen anyag. Nagyobb, mint a tervezett figura. Nem csak kétszer.

 

És már itt is tartunk, az Első Titoknál: a jó anyagválasztás. Valami olyan kell, ami nem foszlik, nem nyúlik, és esetleg tetszik is. (A rossz anyag egy életre elveheti a kedvet mindentől.) A gyapjúfilc lenne a legkézenfekvőbb, de aranyárban van. Én mostanában sima polárral dolgozom. Olcsó (métere nálunk 990 Ft). Viszonylag formatartó, kezelhető, szépek maradnak a szélei. Kicsit csúnyácska, de azt mondom rá, hogy old school. Meg direkt. És sok mindent megbír. Kezdők ne is adják ez alá!

 

Hja, jut eszembe: tudsz rajzolni? Nem? De. Fogadjunk megint. Ez egy nyúl.

Igen, nyúl. Egyszerű, de nyúl. Majd meglátod. (Elsütöm gyorsan a Második Titkot: határozottan mondd utánam: Ilyen a stílusom. :)

 

A testénél félbe hajtottam a papírt, hogy szimmetrikus legyen. Szélesebbre rajzoltam, mint a tervezett figura, ugyanis a töméssel homorodik. Sejtetted, ugye? (Ha nem, a homorodásra tanulságos képet közlök lejjebb.)

 

A felrajzoláshoz filcet használtam. (Igen, azt, amivel a gyerek színez.) Ez azért jó, mert precíz, van otthon, és ha nem látszik át, kit érdekel, hogy nem jön ki az anyagból… Ha átlátszik: tónust ad. Rajzoláskor a szélekre figyelj, 1-2 centi ráhagyás biztos kell, hogy a varrás legyen mit megtartson.

 

 

Tehát: a testét egyszer, a füleit kétszer rárajzoltam az anyag nemszép* oldalára. Összegombostűztem. A gombostű jó barát.

 

*Gyors magyarázat, tényleg varrás-szüzeknek: amit varrunk, az elég rendezetlen képet fog mutatni, ezért az kerül belülre, hogy rajtunk kívül soha senki ne láthassa. Legalább is, ha hagytál rést, amin keresztül kifordíthatod az anyagot. Nálam ez a lyuk az a nyulam fején.

 

Ráadásul ezen keresztül fogom aztán kitömni. Azért pont ott van, hogy a füleket utána, már kifordítva állíthassam méretre, és varrhassam hozzá a testhez. Mindent egy helyen. Praktikus vagyok. (És/vagy lusta.)

 

Most jön a neheze. Én ilyenkor keresem elő a kedvenc zeném. Tedd te is, ha jót akarsz. Monoton lesz.

Mert a Varrás következik.

<= ezzel

Elől a tű, középen belefűzött cérna, végén bog. Ennyi. Aztán:


 

Fogod magad, és a vonalon haladva alá-fölé hurkolod a cérnát. Minél kisebb közöket fogsz át, annál homogénebb lesz a végeredmény. Ha nem mondtam, most mondom: az a cél, hogy a cérna erősen fogja össze az anyagot! Ha hasonlóan (garantáltan szebben) néz ki a végeredményed, minden rendben. (Emlékeztető: a nyúl tetejét, és a fülei alját nem varrom!)

A biztonság kedvéért számold össze: van-e 3 lyuk a varrásaid végén? Ha igen, akkor baj már nem lehet.

 

Jöhet a körbevágás. 1 centi túlnyúlás mindenképp legyen. 

Mi más tartaná össze?

Nem korhatáros figyelmeztetés: a lábai között fokozott óvatossággal dolgozz! Könnyű levágni/átvágni/otthagyni kisebb-nagyobb anyagmennyiségeket.

 

Aztán a kifordítás. Bármiféle segédeszköz megengedett. Nálam pl. van kötőtű, pedig nem is tudok kötni. Csak óvatosan bánj vele.

 

 

 

Pihenésképp tanulságos kép következik a homorodás témakörében. Fent szóltam már egyszer.

 

<=

Most, hogy a tanulságos képet is megtekintetted, mehetünk tovább!

 

 

 

 

Tömés. Ha van otthon szivacs, tömőanyag: jó. Ha nincs, maradék anyag pont megfelel, és legalább kisebb lesz az ökológiai lábnyoma a figurának. Én is maradékkal tömtem ki, nem látszik rajta. Mert: Ilyen a stílusom. :)

Ha a tömőanyag bent, akkor már csak a fülek bevarrása van.

 

Bele őket a lyukba, aztán erősítsd oda mindkét oldalához. Ha a fülek benntartják a tömőanyagot, és a helyükön maradnak, kész. Ha csúnya lett a varrást, tegyél rá masnit. Egyet-kettőt – igény szerint.

 

Már csak az arca van hátra. A főképen láthattál egy (három) ötletet rá. De ha eddig eljutottál velem, megérdemled, hogy megmutassam, milyen lett igazából a nyulam.

 

Igen: Az. (Nemfilmőrülteknek: Pennywise, az új Stehen King filmadaptációból. Épp volt itthon szemre festett fagolyóm. Naná, hogy felhasználtam. Én festettem.)

 

 

 

Ó, és még valami: Őszintén Gratulálok, a végére értél.

 

Ha nekiálltál a nyúl elkészítésének, biztos vagyok benne, hogy szebbre sikerült, mint az enyém. Ugye?

 

Képeket szívesen fogadok, kérdésre válaszolok:

Viki, kavicstojás 

 

 

 

 

 

 

Köszönjük a cikket kavicstojasnak!

 

kavicstojas termékei a Meskán >>>