Húsvéti fogások világszerte

A húsvéti ételeket minden nemzet másképpen és más alapanyagokból készíti. A különböző országokra sokfajta, színes és ízletes étel jellemző, ez teszi az ünnepet különlegessé világszerte.

Olaszországban a hosszú böjt után húsvétkor a nagy étkezéseké a főszerep. Legnépszerűbb étel az agnellino al forno, a sütőben sült borsos bárány, amit articsókával tálalnak. Az olasz ünnepi asztalokról nem hiányozhatnak a színes cukorkával díszített, korona vagy galamb alakú, fonott sütemények, melyek közepét tojással dekorálják.

 

Az Egyesült Államokban ilyenkor leggyakrabban mézes sült sonkát, köretként pedig zöldséget és tojást szolgálnak fel. Ami az édességet illeti, a mályvacukorból készített húsvéti figurák a legkelendőbbek ebben az időszakban.

Lengyelországban, mint Kelet-Európban sok helyen, sonka, tojás és kalács kerül az ünnepi asztalra. Azonban nagy népszerűségnek örvend a lengyel savanyú krumplileves, a zurek is. Desszertnek mazureket, diós piskótát esznek.

 

A franciák a bárányból készült ételeket részesítik előnyben húsvét táján. A legelterjedtebb fogás a levendulával és mézzel pácolt báránycomb.

Görögországban általában a szabadban terítenek a húsvéti lakomához, és délutántól késő estig tart az étkezés. A menü sült bárányból, tojásból és kenyérből, salátákból, kalácsból és sajtokból áll. A kávé és tea mellé a koulourakia-t, szolgálják fel, amely egy omlós, édes kekszfajta.

 

A portugálok húsvétkor kalácsra emlékeztető péksüteményt, folart sütnek, amelybe tojásokat rejtenek.

Hollandiában ugyancsak egy péküteményé a főszerep: a Paasbrood, a mazsolás, édes kenyér szinte minden húsvéti asztalon megtalálható.

 

Kolumbiában is nagy étkezésekkel zárják a nagyböjtöt. Kukoricából készült ételeket, banánlevélbe tekert sült zöldségeket és húsos ragukat kínálnak, amihez chicha-t és guarrús-t isznak.

Az eredeti cikket itt találod.