Ingujjból dísztök?

Ha valami egyszerű őszi díszt szeretnénk, amit akár a gyerekekkel is elkészíthetünk, íme egy ötlet: a nagypapi régi ingeiből gyártsunk tököket - varrás nélkül!

Először is túrjuk fel a szekrényt, mert szükségünk lesz egy-két őszies színárnyalatú ingre; de akár egy szakadt vászonnadrág is megteszi. Azért ha egy kicsit bevállalósak vagyunk és/vagy rendelkezünk varrógéppel, a ruhásszekrény átkutatásával megegyező idő alatt akár egy darab anyagot is össze tudunk fércelni, és akkor nem kell azon gyötrődni a hosszú téli estéken, hogy mit készítsünk az ujjaitól megfosztott ingből.

 

Amire szükségünk lesz:

hosszúujjú ing,

spárga,

befőttes gumi,

töltőanyag,

ragasztó,

a ragasztó elkenéséhez ecset, vagy szivacs,

ceruza,

olló,

egy darabka zsákvászon.

 

Akkor kezdjünk is hozzá!

Vágjunk le az ingujjból (nadrágszárból) egy darabot! A bátrabbak itt ugye rögtön meg is spóroltak egy lépést ;-)

Most jöhet a madzag! Fogjunk össze hat szál - a levágott ingujjnál kicsit hosszabb - spárgát és kössünk csomót az egyik végére. Ezt húzzuk át a kifordított ingujjon úgy, hogy a csomó a szélesebbik vágásnál kukucskáljon ki. Egy befőttes gumi segítségével szorosan rögzítsük az ingujj végét a spárgaköteghez - ha azonban hosszabb távra tervezünk, és a díszt esetleg évek múlva is használni szeretnénk, akkor a befőttes gumi helyett érdemesebb itt is spárgát használni, mert az nem öregszik el olyan hamar.

Ezután fordítsuk vissza az ingujjat a színére és tömjük ki az így kapott zsákocskát jó gömbölyűre! Most az ingujj másik végét fogjuk össze a lelógó zsinegekkel - ezeket minél jobban igazgassuk leendő helyükre, és ismét egy befőttes gumival/ spárgával - ízlés szerint - rögzítsük.

Már majdnem kész is vagyunk! Formáljuk az alkotásunkat, hogy minél inkább hasonlítson egy igazi tökre - a madzagokat addig húzogassuk, míg el nem érjük az erre a fajtára jellemző “gerezdes” kinézetet.

Ha ezzel készen vagyunk, csomózzunk egy hosszabb darab spárgát a befőttes gumihoz és kezdjük el betekerni a kilógó anyagot - ez lesz a tökünk szára. Ha visszaértünk a kiinduló ponthoz, csomózzuk össze a spárga két végét.

Jöhet a díszítés! Ha minden igaz, hat vagy akár több hosszabb-rövidebb zsinegünk lóg ki a tök szára alól, ezekkel különböző módon tudjuk még “tökösebbé” tenni alkotásunkat.

Fontos, hogy ne vágjuk le őket, mert akkor tök helyett almát kapunk - ami ugyan finom is, meg őszi is, de mégsem az igazi!

Néhány madzagot szálaira bonthatunk, másikakból kis loknikat gyárthatunk egy ceruza és ragasztó segítségével. Érdemes az anyagot valamivel letakarni ennél a lépésnél, hogy ne csöppenjen rá ragasztó, valamint a ceruzát is időben el kell távolítani, hogy ne ragadjon rá a madzag.

Zsákvászonból vágjunk levél mintákat, melyeket a madzag vagy ragasztó segítségével erősíthetünk fel. Ha ritka szövésű anyagot használunk, kenjük át ragasztóval a levelet, hogy ne bomoljon szálaira.

És kész!

 

Az angol nyelvű leírást itt találtuk.