Itt a levendulaszezon!

Ahogyan az egyre melegebb nyarakkal egyre népszerűbb idehaza is a mediterrán életforma, talán természetes is, hogy egyre több helyen találkozhatunk eredetileg csak a Földközi-tenger mellékéről származó növényekkel; ilyen az ajakosak családjába tartozó félcserje, a levendula (Lavandula angustifolia) is, amely ha megszereti helyét, akár 20-25 nyáron át is megörvendeztet minket illatos virágaival.

A levendulát leggyakrabban molyűzésre (sőt, szúnyogűzésre!) használják, de ismert idegnyugtató és sebgyógyító hatása is; csípés okozta viszketés enyhítésére is használhatjuk, és kisebb égési sérüléseket is sikerrel kezelhetünk vele. Újabban a gasztronómia is felkapta ezt a régi-új növényt, így egyre izgalmasabb levendulás receptekkel találkozhatunk az interneten innen és túl…Csak kiragadva pár izgalmasnak ígérkező ínyencséget; készíthetünk vagy vásárolhatunk levendulamézet, levendulás kekszet, fagyit, esetleg a virág illóolajával megbolondított csokoládét is! A héten számos levendula ültetvényen tartanak nyílt napot vagy „szedd magad” akciót, ami kellemes időjárás esetén tökéletes családi program lehet a hétvégére!