Készíts bölcs gyurmabaglyot!

A baglyokat mindenféle formában imádjuk: lefotózva a természetben, lerajzolva, hímezve, festve és persze gyurmából elkészítve! Most megmutatom Nektek, hogyan készíthettek saját magatok is egyszerűen egy aranyos baglyocskát kisüthető gyurmából.

 

Alapanyagok és eszközök:

 

-  gyurmák: csokibarna, barack, narancssárga, fehér és fekete

-  penge

-  hústű vagy fogpiszkáló

-  sütőpapír vagy alufólia

-  egy sima felület, amin dolgozhatunk pl. járólap vagy csempe

-  sütő

Nem feltétlenül szükséges, de tartósabbá és fényessé teszi művünket egy fényes lakk. Ha egy gyurmával bevont felületre szeretnénk rögzíteni, akkor FIMO folyékony gyurmára is szükségünk lesz.

 

 

 

 

Fogjuk a csokibarna és a barackszínű gyurmát és puhítsuk meg egy kicsit a kezünkben gyúrással. Formázzunk belőlük hengert, majd egymás mellé helyezve kezdjük el megcsavarni a rudacskákat. Csavargassuk, tekerjük, majd megint csavarjuk fel egészen addig amíg szép, csíkos rudat nem kapunk. (Vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokáig, mert idővel el fog tűnni a két szín és egy homogén világosbarna jelenik meg helyette) Amikor megfelelőnek találjuk a csíkozottságot még egyszer tekerjük fel a rudat és formázzuk gömbbé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapítsuk el a gömböcöt, óvatosan csippentsük meg felül jobb és bal oldalon, alakítsuk ki a „füleket”. Pocakrészen ívesre formázzuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vágjuk két egyforma darabot a barackszínű gyurmából, puhítsuk, majd gömbölyítsük. A gömböcöket lapítsuk el, nyújtsuk meg lefelé és formázzuk ívesre. Ha megvan, óvatosan nyomkodjuk oda a bagolytest két oldalára.

 

 

 

 

 

A szemek kialakításához vegyünk két nagyobb fehér és két kisebb fekete gyurmagolyót. Először lapítsuk el az ujjaink között a fehéret, majd erre nyomjuk rá óvatosan a feketét. A kész szemeket nyomjuk rá a fejrészre.

Ha ujjlenyomatok láthatóak a gyurmán finom simogatással el tudjuk tüntetni.

 

 

 

 

 

 

 

 

A csőrhöz vegyünk egy pici, narancssárga gyurmagolyót. Egyik végét csippentsük meg és formázzuk csúcsosra. Nyomjuk a két szem közé, majd a hústűvel készítsünk orrlyukakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Formázzunk hat nagyobbacska, öt közepes és hat kicsi golyót a barackszínű gyurmából, ezekből lesznek a tollak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb golyócskákat lapítsuk el és formázzuk csúcsosra, majd rakjuk rá a szárnyakra. Hústűvel alakítsuk ki a végleges alakokat.

 

 

 

 

 

 

 

A közepes gombócokat helyezzük a pocakra, a kicsiket a szemek fölé, majd a szárnytollakhoz hasonlóan hústűvel formázzuk kedvünk szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kész a bagoly! Többféleképpen is felhasználhatjuk: rányomhatjuk bármilyen hőálló tárgyra (pl. befőttes üvegre, fa dobozra) vagy folyékony gyurmával felragaszthatjuk gyurmával bevont felületre.

Süssük ki 110-120 fokon, 20-25 percig, jól szellőző helyiségben.

 

Sütés után, ha nem sütőpapíron sütöttük, válasszuk le a felületről, majd ragasztóval rögzítsük vissza. Üvegre kétkomponensű epoxi ragasztót szoktam használni.

Más felületekre pillanatragasztót vagy Pritt Sulifixet is használatunk, de az előbbivel vigyázzunk, mert megmarhatja a gyurmát.

 

 

 

 

 

Baglyos üveg gyerekeknek és felnőtteknek

 

 

 

Elkészíthetjük különböző színekben is, de a testhez érdemes mindig egy sötét és egy világos színt használni.

A baglyocska végül lehet gyerekszobai dekoráció (pl. ceruzatartón, naplón, kincses ládán), hűtőmágnes a konyhában, vagy bölcsen lenézhet ránk egy fogmosópohárról.

 

 

 

 

 

 

 

Baglyos konyhai szett - PixyHill