Május köve a smaragd

A május hónap drágaköve a smaragd. Ez a gyönyörű, mélyzöld színben pompázó kő a beryl kristály egyik változata, melynek színét a benne található króm, vanádium és vas részecskéknek köszönheti. A kékes, zöldes változatok közül csak a sötétebbeket nevezik smaragdnak, a sápadt zöld változat neve zöld beryl.

A smaragd esetében, szemben más drágakövekkel, nem számít hibának, ha a kőben zárványok találhatók; ezt a smaragd egyik sajátosságaként tartják számon, és a vásárlók többek között ezeknek köszönhetően bizonyosodhatnak meg a kövek valódiságáról.

A smaragd színét gyakran erősítik fel oly módon, hogy a követ egy időre minőségi ásványi olajokba mártják. A smaragdot több országban, így Ausztráliában, Brazíliában, Pakisztánban és Oroszországban is bányásszák, de egyedül Kolumbiában fordul elő a "trapiche", a smaragd egy olyan, különleges változata, melynek közepében csillag alakba rendeződött grafit szennyeződés található. 

Szintén Kolumbiából származik az eddig talált legnagyobb smaragd, a 172 grammos "Gachala" is, melyet a washingtoni Természetrajzi Múzeumban őriznek.
Érdekesség a drágakővel kapcsolatban, hogy bizonyos kultúrákban smaragd ékszerrel ünneplik az 55.-ik (néha a 20.-ik vagy 35.-ik) házassági évfordulót.

A smaragd a Rák és a Bika jegyek szülötteinek a köve.

Egyes uralkodók még a gyémántnál is kedvesebbnek tartották, így többek között Nagy Sándor, Kleopatra, II Henry skót király és II Erzsébet is előszeretettel viseltek smaragddal díszített ékszereket.

A zöld drágkövet a történelem során szembántalmak és epilepszia ellen, a csontok, a bőr és a vese védelmére, valamint a kedvező harci szerencse elősegítésére is viselték.

 

 

A cikk illusztrálásához smaragd színű termékeket válogattunk!