Márton-napi program ajánló

Márton-nap közeledtével egymást érik a libavacsorák, libanapok országszerte. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt; amikor püspöknek szemelték ki, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a liba ólba bújt. A ludak azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, elárulva így Márton rejtekhelyét. Ezen napon vágják le Márton lúdját, és kóstolják meg az új bort.

 

November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket, a szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. Lesz újborkóstolás, Márton napi felvonulás töklámpással, táncház, koncertek és libák galibája a színpadon. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A régiek úgy tartották, minél többet isznak, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, a sült liba csontjából pedig időt jósolni: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Ezen a hétvégén a Skanzenben is a hagyományos népszokásokat elevenítik fel, de a látogatók a modern konyha ízeibe is belekóstolhatnak.

November 7-én szombaton az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban kulturális műsorral, bormustrával, libavacsorával és bállal várják az érdeklődőket. A programok közt lesz  új bor szentelés és áldás, valamint bormustra és borkóstolás is. 19.00 órától libavacsora (sült libacomb, burgonya, párolt káposzta, desszert) fogyasztható; a vacsora jó hangulatáról a Veszprémi Városi Cigányzenekar gondoskodik.

 

Villányban Márton-napi lampionos felvonulásra várják sok szeretettel az érdeklődőket november 7-én, szombaton este 17.30-kor. Gyülekező az általános iskola és óvoda épülete előtt.
(Rákóczi Ferenc utca 13.) Az utcákon végigsétálva az ünneplők beköszönnek a pincékhez, borászokhoz; közben dalokkal, rigmusokkal köszöntik a gazdákat és vendégeiket.
A felvonulás végén forró tea, puncs, forralt bor, libazsíros kenyér és sült tök várja a lelkes résztvevőket a Diófás téren. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Bogácson zamatos újborral, kiváló lúdételekkel és szórakoztató programokkal várnak minden kedves érdeklődőt a Cserépi úti pincesorra!  Az ünnep apropójából Márton nap-kor éjszakai fürdőzéssel vár mindenkit a Bogácsi Thermálfürdő! 

 

További programok országszerte itt!