Meska kézműves workshopok a Design Héten

Gondoltad volna, hogy öt éves a Meska? Mi alig hisszük el! Hogy szalad az idő.... Úgy éreztük, hogy ezt a különleges szülinapot és az elmúlt öt évet szeretnénk veletek, a Meska-alkotókkal és a Meska-vásárlókkal, illetve minden kézműves-rajongóval együtt, stílusosan megünnepelni. Ha velünk alkottál a Design Héten akkor azért, ha nem, akkor pedig azért olvass tovább :-)

Organza virágok: kitűzők, hajcsattok és karkötők készültek a Meskával a Design Héten

Ünneplésként a Design Héten kézműves workshop-okat tartottunk: volt bőrözés, nemezelés, mozaikozás; kosárfonás technikával készültek koszorúk és született rengeteg színes organzavirág is.

 

A szeptember utolsó és október első hétvégéjére szervezett ingyenes Meska-workshop-ok helyszíne a belváros volt, ahol egy üresen álló üzlethelyiségbe varázsoltunk Meska-hangulatot: volt kézműves kulacs és agyagedények, kézzel készült bőrcipő és fa gyermekjátékok, puha textil-tündérek, egyedi szőttesek és mezei virágok, illatos Ízportás házisüti és bodzaszörp - joggal mondhatjuk, hogy berendeztünk egy igazi Meska Nappalit!

 

A Meska Design heti első foglalkozásán tarsolyt és bőrékszereket készítettünk: bőrgyűrűt, bőrkarkötőt, medált

 

A legelső, szombati foglalkozáson a bőrözésé lett a főszerep. Délelőtt és délután is telt házas workshop-okat tartottunk: megszámlálhatatlanul sok bőr ékszer - fülbevaló és karkötő - született, és még egy különleges tarsoly is készült az egyik férfi résztvevő kezei között. A bőrillat, az ollócsattogás és az árazás, a kalapálás már-már bódítóan hatott mindannyiunkra, de a lelkesedésünket csak fokozta, hogy a sok kézműves között a Dívány egyik újságírója is jelen volt. Az ő beszámolóját itt olvashatjátok:   http://divany.hu/eletmod/2013/10/03/borozes/

 

Vasárnap színpompás nemez ékszereket alkottak a résztvevők: szappan, víz, tálkák, színek kavalkádja és sok mosoly töltötte be a Nappalinkat.

 

Gyönyörű egyedi edényalátétek készültek mozaik technikával a meskával a Design Héten

 

Nagy érdeklődés követte a Design Hét rendezvénysorozat második hétvégéjét is (október 5. és 6.). Szombaton mozaik edényalátétek készültek (a képen néhány aznapi alkotás látható), vasárnap pedig őszi ajtódíszeket fonhattak, majd dekorálhattak az érdeklődők: mélypiros csipkebogyók, aranybarna makkok, zöldes gubacsok és sok színes szalag, gomb, gyöngy, falevél vált a kopogtatók vagy az asztali koszorúk díszévé.

 

 

A mozaikozás főként újrahasznosított alapanyagokból (gombok, gyöngyök, törött üveg és kerámia darabok) valósult meg: nekünk is fontos az angol szóval kifejezett "recycling": hosszú hónapokig gyűjtögettük mindannyian, de elsősorban a Meska-alapítók a saját háztartásukban, illetve erdőn-mezőn-réteken a természetes alapanyagokat, amelyeket a kézműveskedeshéz felhasználtunk.

 

Készülnek a természetes alapanyagokból a szép ajtódíszek, kosárfonás technikával, a Meska Design heti rendezvényénA foglalkozások legkisebb résztvevője a négyéves Dóri volt, aki anyukáját kísérte el a koszorúkészítésre, de a termések válogatása mellett az organza virágok összeállításánál is lelkesen segédkezett. A nagymamák korosztályát képviselte az a kedves nyugdíjas óvónéni, aki meseszép mozaik edényalátéttel távozott a Meska Nappaliból. Ahogy fogalmazott, nagyon örült, hogy végre nem neki kellett segédkeznie a kicsik alkotásánál, hanem szabadon kiélhette saját alkotói ambícióit is.

 

Külön öröm volt, hogy több Meskás alkotóval is személyesen megismerkedhettünk, akik ráadásul értékes visszajelzéseket adtak: elmesélték sikereiket, tapasztalataikat a Meska-boltjukkal kapcsolatban; ezt ezúton is nagyon köszönjük! Jó volt látni a sok csillogó szempárt. Azt pedig, hogy az ország egész területéről ilyen sokan ellátogattok majd hozzánk, nem is álmodtuk!

 

Köszönjük a csodás szülinapot, az alkotást, a beszélgetéseket, a közös élményeket.

Ha rajtunk múlik, jövőre is lesz mindenki számára nyitott Meska nappali!

 

Az első hétvége fotóit itt láthatod!

A második hétvége sok-sok fotója pedig itt érhető el!