Mikulás zsák - Saját Kézzel!

Hamarosan itt van december 6; mennyivel szívhez szólóbb és nem beszélve arról: mennyivel esztétikusabb egy textilből készült ajándék zsák! És, igen: Te is meg tudod csinálni! :) Kezdő hobby-varróknak is megéri a fáradtságot - gyermeked örömén látod majd! Dönthetsz a hagyományos: piros vagy a dekoratív, karácsonyi mintás textil mellett. Ez utóbbiba karácsonyi ajándékok is kerülhetnek a fa alá, nem csak gyerekeknek...

Én legszívesebben bélelt zsákot szoktam varrni: belül plusz anyagréteggel bélelek. Nem kell túl vastag bélésre gondolni ( bár lehet még plusz vatelin réteget is közbe iktatni... ), jelen esetben csak egy vékony műselyem anyag jelenti a bélést. Mégis, ez az anyagréteg jobb tartást ad a zsáknak, valamint, azt se felejtsük el, hogy így szépen el van dolgozva a belső, fonák oldal, nem látszódnak foszló szélek... szinte jó belenyúlni! Megéri a plusz munkát!

Egy átlagos méretű mikulás zsák szabásakor használt méretem: 21x65 cm. Ezt kiszabjuk egyszer a zsák anyagából, egyszer pedig a bélés anyagából.

Mindkét anyagdarabot a rövidebb oldal mentén, színt színnel szembefordítva félbehajtjuk, majd a két szélen letűzzük. FONTOS: a bélés anyagának egyik oldalán a tűzéskor kihagyunk egy kb. 10 cm-es szakaszt, ahol nem tűzünk- ezen a résen fogjuk kifordítani a zsákot.

Én szeretem, ha a zsák szépen "áll"! Ezért alul a sarkait úgy tűzöm le, hogy legyen egy keskeny, kb. 5 cm-s "talpa" a zsáknak. Ezt  a következőképpen lehet kialakítani: a zsák sarkait húzzuk szét olyan módon, hogy egy háromszöget kapva, a varrat középre kerüljön. Használjunk gombostűt a rögzítéshez. Segítség képpen húzzunk jelölő ceruzával  ( fehér cerka... ) egy kb. 5 cm-es vonalat.

Ezen a vonalon varrjunk végig, majd a varrat felett kb. 1 cm-el vágjuk le a felesleget. Ezeket a lépéseket végezzük el a bélésnél is. A zsákot kifordítva láthatjuk, hogy kialakult a zsák "talpa"!

Következő lépésként: fordítsuk egymásba a zsákot valamint a bélést színt színnel szemben. Rögzítsük a zsák és a bélés egymással szembe találkozó varratait gombostűvel.

Varrjuk össze körben a két anyagréteget. Ezután a bélés egyik oldalán hagyott résen tudjuk kifordítani a zsákot.

A rést ezután varrjuk le. Majd igazgassuk a zsákba a bélést- már majdnem kész! Itt lehet dilemmázni: van még bennünk annyi lelkesedés, hogy a tetejét még letűzzük vagy csak simán levasaljuk? A tűzés szépen rögzíti az anyagrétegeket és dekoratív is, de a vasalás is megfelelő formát ad a zsáknak. 

Ha ezen túl vagyunk, akkor már csak a megkötés módját kell kitalálnunk: szalag, fonál, zsinór...- én mind szeretem...

 
És: kész... Nagyon nehéz kivárni a pillanatot, hogy végre láthassuk, ahogyan kis gyermek kezek bontogatják a kézzel-szívvel-lélekkel készült ajándék csomagunkat... De lassan eljön az is!

Addig is: ne álljunk meg egynél: többször is használható, ajándék, akár ital átadására szolgáló vagy akár évről évre ünnepi dekorációként funkcionáló zsákokat gyárthatunk szeretteinknek!

Én nagyon szeretem készíteni őket... Biztosan azért, mert tudat alatt, ilyenkor kicsit a Mikulás manójának érzem magam... Légy Te is az!