Nem csak finom, egészséges is!

Az eper sok téren segít megőrizni egészségünket: jótékony hatással van szívünkre, memóriánkra, és még bizonyos daganatos betegségek kialakulását is megelőzhetjük fogyasztásával.

A tavasz első gyümölcsének nem sokan tudnak ellenállni. Jó hír, hogy fogyasztásával nem csak ízlelőbimbóinknak, hanem egészszégünknek is kedvezünk. A kutatások szerint ugyanis 8 szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban, és több rost, mint egy körtében; ugyanakkor ez a mennyiség fele annyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, és harmadannyi kalóriát, mint egy banán. Ha mindez nem lenne elég, van még néhány érvünk a piros bogyók mellett!
Érdekes, hogy ez a szív alakú gyümölcs segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint csökkenti a vérnyomást. Folsavat, káliumot és B6 vitamint is jelentős mértékben tartalmaz, illetve magas rosttartalma mellett antioxidánsokban is bővelkedik. A szívinfarktus kockázatát csökkentő, emellett gyulladásokat is mérséklő atocián is megtalálható benne.
Ugyancsak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít ellensúlyozni az agyban lejátszódó, stressz okozta negatív folyamatokat. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az időskori, szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát, és a kor előrehaladtával nagy eséllyel kialakuló memóriavesztés mértékét is.

Az eperben található C-vitamin, folsav és flavonoidok segíthetnek megelőzni bizonyos daganatos betegségeket. A fentiek együttese segíti a gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentését, nem utolsó sorban pedig az immunrendszert is erősíti. A bogyós gyümölcsökben lévő ellagsav segít meggátolni a rákos sejtek szaporodását is.

Az eredeti cikket itt olvashatod.