Nem csak finom, egészséges is!
Az eper sok téren segít megőrizni egészségünket: jótékony hatással van szívünkre, memóriánkra, és még bizonyos daganatos betegségek kialakulását is megelőzhetjük fogyasztásával.
|
A tavasz első gyümölcsének nem sokan tudnak ellenállni. Jó hír, hogy fogyasztásával nem csak ízlelőbimbóinknak, hanem egészszégünknek is kedvezünk. A kutatások szerint ugyanis 8 szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban, és több rost, mint egy körtében; ugyanakkor ez a mennyiség fele annyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, és harmadannyi kalóriát, mint egy banán. Ha mindez nem lenne elég, van még néhány érvünk a piros bogyók mellett! |
Érdekes, hogy ez a szív alakú gyümölcs segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint csökkenti a vérnyomást. Folsavat, káliumot és B6 vitamint is jelentős mértékben tartalmaz, illetve magas rosttartalma mellett antioxidánsokban is bővelkedik. A szívinfarktus kockázatát csökkentő, emellett gyulladásokat is mérséklő atocián is megtalálható benne. |
|
|
Ugyancsak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít ellensúlyozni az agyban lejátszódó, stressz okozta negatív folyamatokat. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az időskori, szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát, és a kor előrehaladtával nagy eséllyel kialakuló memóriavesztés mértékét is. |
Az eperben található C-vitamin, folsav és flavonoidok segíthetnek megelőzni bizonyos daganatos betegségeket. A fentiek együttese segíti a gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentését, nem utolsó sorban pedig az immunrendszert is erősíti. A bogyós gyümölcsökben lévő ellagsav segít meggátolni a rákos sejtek szaporodását is.
|
|
Az eredeti cikket itt olvashatod.