Nem csak illatos és szép, hanem nagyon finom is.
Az orgona a május egyik legszebb virágzó díszcserjéje, amely gyönyörű lila vagy fehér virágaival és bódító illatával kápráztat el minket. Anyáknapi ajándékként nem csak a virágát ajándékozhatjuk, hanem süthetünk belőle finom kekszet, vagy főzhetünk belőle lekvárt és szörpöt is!
Az orgona elsőrendű szolgálata, hogy virágos bokrával ékesítse a kertet, és csak másodrendű dolog az, hogy a vágott orgonacsokor az otthonok tartós vázadísze. Harmadsorban pedig ízletes lekvárokat, kekszeket és szörpöket készíthetünk belőle.
Íme egy orgonaszörp recept!
|
![]() |
![]() |
Hozzávalók:
2 liter lecsipkedett orgonavirág
1 liter víz
1 kg kristálycukor
1 citrom leve
1 ek. citromsav
Forrald fel a vizet a cukorral, húzd le az edényt a tűzről, add a léhez a citrom levét és citromsavat. A virágokat öntsd a szirupba, nyomkodd le, majd letakarva hűvös helyen hagyd egy napig állni. Sűrű szitán vagy tiszta textilen szűrd át a szirupot, töltsd üvegekbe, majd dunsztold ki.
|
Így dunsztolj
Állítsd kupak nélkül vízfürdőbe a majdnem teli töltött üvegeket. A vizet lassú tűzön forrald fel. Amint a szörp tetején megjelennek az első buborékok, emeld ki az üvegeket a forró vízből. Az üvegek nyakát szorosan zárd le a kupakkal. Mehet a szörp a kamrába!
A szirupot sose forrald együtt a virággal, mert elveszíti halványlila színét és koszos sárga lesz!
Érdemes precízen lecsipegetni a virágokat, mert az esetlegesen bekerülő zöld részektől kesernyés lesz a szörp.
Forrás: internet
|
![]() |
Forrás: internet