Öko esküvő?

Aki erre az évre tervezi a "nagy napot" nem árt, ha már most elkezdi kitalálni a részleteket. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy a megszokott, nagy költségvetéssel és felhajtással járó lagzi helyett nem szeretnénk-e inkább zöld esküvőt magunknak...

Anno, nagymamáink idejében még minden esküvő „green” volt – hiszen az esküvői ruhát később is hordták, a vendégeknek otthon főztek és az eseményre nem utaztak túl sokat. Az esküvő iparrá válása söpörte el ezeket a szokásokat, de szerencsére manapság újra egyre divatosabbá válnak a DIY vagy öko esküvők.

 

A külföldi példák után már itthon is egyre több pár gondol arra, hogy menyegzőjét a lehető legkisebb környezeti terheléssel szervezze. Ráadásul ez a hozzáállás sokszor jóval költséghatékonyabb, és egyáltalán nem kell itt puritán, újrapapírszínű, vegetáriánus rendezvényre gondolni. A zöld esküvő éppolyan elegáns lehet, mint bármelyik jól megszervezett párja, ráadásul, mivel egyes elemei más filozófia alapján készülnek, egyedi, egyéni és felelősségvállalást is tükröz a pár részéről.

 

Ha te is a fenntarthatóság jegyében tartanád az esküvődet, akkor ezekre a szempontokra figyelj:

 

1.Helyszín: Válassz olyan helyszínt, ahova a lehető legkevesebbet kell utaznia a vendégseregnek. Nyári esküvő esetén válasszátok a szabad teret, ne a légkondicionált éttermet! Ha forróság van, a szertartást időzítsétek késő délutánra, mert az idő is hűvösebb addigra.

 

2.Virágdekoráció: Tudtad, hogy a nálunk kapható virágok nagy része Hollandiából érkezik hűtőkamionokban? Válassz inkább itthon is megtalálható, szezonális növényeket, akár vadvirágokat!

A vágott helyett pedig a cserepes virágok sokkal praktikusabbak - szép emlékek lesznek az esküvőtökről, de el is ajándékozhatjátok őket.

 

Nabradi - Könyv pompon dekoráció, Meska

 

 

3.Egyéb dekorelemek: Ebben az esetben fokozottan érvényes a szabály, hogy a kevesebb sokszor több! Legyen minél kevesebb papír, és legyen minél több újrahasznosítható elem. Ne használjatok lufit! Nagyon hosszú a lebomlási ideje, és szennyezi a környezetet. Készítsetek inkább saját kezűleg pomponokat. A dekorációs elemeket később el is ajándékozhatjátok. Gondoljatok bele, mennyire örülne nekik egy iskola, óvoda, vagy öregek otthona!

 

 

 

 

 

4.A menü: Gondolkozzatok helyi, szezonális alapanyagokban. A poharakba is kerüljön helyi, hazai bor, PET palackos üdítők helyett pedig kancsóban szörp és víz.

 

Szabovszki - Ekrü csipke betétes ruha, Meska

 

 

 

 

5. A ruha: Támogasd a tehetséges, magyar ruhatervezőket!  Ha nem kölcsönzöd a ruhádat, készíttess olyat, amit később is felvehetsz. Ugyanez áll a koszorúslányok ruhájára: ők is jól járnak, és a kép is egységes marad, ha a ruhán egy-egy részlet, szín lesz a közös tényező, és valószínűleg ők is többször felveszik majd a nekik készült öltözéket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Köszönőajándék: Természetesen a vendégajándékok se legyenek importcikkek. Válasszatok például valamilyen helyi specialitású szeszes italt vagy szép, kézzel készült termékeket.

 

7.A nászút: Válasszatok közeli, könnyen megközelíthető helyszínt. Léteznek olyan hotelek is, melyeket a fenntarthatóság jegyében üzemeltetnek.

 

 

Ha a Meskáról választasz dekorációt, ékszert, ruhát vagy bármit az esküvődre, máris ökotudatosan cselekdtél. Amellet, hogy sok termék újrahaszosított anyagból készült vagy később újra felhasználható, a hazai piacot, eladókat is támogatod. Ráadásul biztosan egyedi darabok kerülnek a tulajdonodba!

 

Nézz szét Esküvő menüpontunkban. Kattints ide!

 

BUGACesGUBANC - Gyűrűtartó, Meska Brinza - Köszönetajándék dobozkák, Meska Papirosbolt - Natúr, egyszerűség levendulával-esküvői meghívó, Meska
Ceffa - Vintage barackszínű asztaldísz, Meska Textilmester - Menyecskeruha, Meska Gemma - Púder bokréta cipőklipsz, Meska
Kitty91 - Mr. és Mrs. táblák, Meska Lolli - Pink - rózsaszín csipkeszoknyás menyasszonyi csokor, Meska Doraart - Esküvői fejdísz, Meska