Rossz az irány....

Szeretem a tavaszt. Ilyenkor, ha csak tehetem, kirándulással töltöm a hétvégéket. Bejárom a gyönyörű magyar tájakat, falvakat, már ahol maradt valami a régi időkből nagyszüleink letűnt világából. Bekéredzkedek mesteremberekhez, fazekashoz, asztaloshoz, kőfaragóhoz és másokhoz, hogy megcsodáljam munkájukat és beszélgessünk kicsit mesterségük múltjáról, jelenéről.

Az öregebbek még el tudják mesélni milyen volt villany nélkül élni, dolgozni. Mennyivel nehezebb volt valamit elkészíteni, kézi gyaluval,  vésővel,  reszelővel,  nem úgy mint a mai kényelmes világban. Vért izzadtak, de annak köszönhetően lett mester az emberből. Volt becsületük. Nem kellet garancia papírt mellékelniük,  a munkájuk, tudásuk, maga volt a garancia. Nem igen volt arra példa,hogy visszavitték az asztaloshoz  a széket mert szét akart esni, vagy a kovácshoz a kaput mert leesett a helyéről.

 

Bizonyára önök is találkoztak már nagyszüleik házában öreg székekkel, asztalokkal, melyek még mindíg nem nyeklenek koruk ellenére, mint a nagyáruházakban vásárolt fogyasztói társadalmat kielégítő „műremekek”.

 

Ilyenkor szó esik arról is, mennyivel könnyebb volt  értékesíteni termékeiket még ha nem is mindig pénzben fizették meg a rendelést. Gyakran kaptak munkájukért tojást, tyúkot, vagy jóféle asztali bort. Más világ volt az....  Előfordul az is, legnagyobb szomorúságomra, hogy egy olyan műhelybe tévedek, amely már csak múzeumként üzemel, mert „kihalt belőle” a mesterember.

 

Nincs, aki továbbvigye a szakmát, nincs, akinek továbbadja nehezen megszerzett tudását. Lehet ez azért, mert nincs utód, vagy – ami számomra jobban elkeserítő – van, csak éppen nem érdekli..... Mert ugye ma minden a számítógépről szól, a diplomáról, a karierről, lehetőleg valami nagy cégnél. Na de ki fogja elkészíteni bútorainkat, használati tárgyainkat, ha jobb minőségre vágyunk?  Tudom, ma sokaknak több az igényük, mint amennyi pénzük telne rá. De biztos jobb megvenni valami silányat ötször, mint a minőséget egyszer?  Végül, de nem utolsó sorban: ne feledjük azt sem, a kézműves termékeknek nem csak anyagi, hanem eszmei értéket is képviselnek!

 

Vér, veríték, kitartás, szaktudás...ezek kellenek a minőséghez. Ha ezt elfelejtjük, rossz irányba haladunk.

 

- Kovacsoltvastermek -

 

Szívvel-lélekkel készített bútorok a Meskán...

A válogatásban Anagyfakopancs, Andras1963, Peyeto, Kovacsoltvastermek, Tomozsolt, Fanyuvaszto, Tulipanoskata bútorai szerepelnek.