Szeptember köve: zafír

A vénasszonyok nyarának köve, a zafír a szenvedély csendesülésének és a felkészülés bölcsességének hírnöke. A szeptember a megbízható és intellektuális Szűz jegy hava - talán nem véletlen, hogy a hónap köve egyben Merkúr szülötteinek ásványa is! De mit kell tudnunk még a zafírról?

A zafír drágakő, emiatt az ára is borsos – ékszerekhez való felhasználása különleges darabokhoz képzelhető csak el, olyan nemes anyagok társaságában, mint az arany, az ezüst vagy a gyémánt. A zafír a gyémánt után a második legkeményebb kristály, a korund átlátszó, kék színű változata. A Kashmirból és Myanmarból származó zafírok a legritkábbak és legdrágábbak élénk kék színük és bársonyos külsejük miatt.

A zafír a kék égbolt összes árnyalatában tündökölhet: az esti égbolt mélykékjétől, a tündöklő nyári nap ragyogó középkék színéig; talán innen ered, hogy az ókori perzsák úgy tartották, a Föld egy óriási zafíron nyugszik, és a fénye kékké varázsolja az eget.

A zafír „igazkék” színével a hűség és a lélek köve – a régi időkben egy zafírból készült ajándék a bizalom, az őszinteség, s tisztaság és a hűség jelképe volt, nem véletlenül díszít oly gyakran eljegyzési gyűrűket. Ez a kristály egyébként létezik sárga, narancs és lilás színekben is. A narancsos változat finom rózsaszínes beütéssel a költői „padparadzsa” nevet viseli, aminek a jelentése „lótuszvirág”.

A Távol keleten úgy tartották, hogy a kő elűzi a démonokat, szerencsét hoz, illetve az égiek oltalmát biztosítja viselőjének. Mivel Salamon király is egy zafírt használt pecsétjéhez, a drágakő idővel a bölcsesség és tiszta gondolkodás szimbóluma lett – ebben a minőségében kapcsolódik egyébként a Szűz jegyhez. (Tudtad, hogy a Szűz horoszkóp nevében nem a romlatlanságot kell keresnünk, hanem a gondolkodás tisztaságát és függetlenségét? A Szűz a Zodiákus örök tudálékosa, ami néha bosszantóan kritikussá teszi, viszont biztosak lehetünk benne, hogy gondolkodása elfogulatlan.)

A horoszkópban a zafírt a Bika, a Vízöntő, a Nyilas és a Halak csillagjegyekhez is rendelik, a hozzá tartozó csakra pedig a homlok-csakra.


A kristálygyógyászat szerint a zafír hatással van a fej egész területére, vagyis a szemre, a fülre, az orra, a torokra, a hajra és az agyra. Eek megbetegedésein kívül a bőr, a tüdő és a gyomor problémáin is segít, de
asztmásoknak is kiváló és szívpanaszok kezelésében is hatásos, emellett ízületi panaszok, agyhártyagyulladás, és lumbágó ellen is bevethető. A hűvös kék színű kő léleknyugtató hatású, csökkenti az agressziót, segít kikeveredni a depresszív hangulatból, javítja a koncentrációkészséget és növeli a kreativitást.

Ha ára miatt valódi zafírt nem is nagyon tudunk alkotásainkhoz felhasználni, a zafír színű alapanyagokból készült termékek bizonyára kelendőek lesznek szeptemberben!