Uccu, ki a szabadba! / 2.: Balaton-felvidéki kerekezés

Neked is a Balaton a Riviéra? Akkor bizonyára szívesen látogatod meg a nyári csúcsidőn kívül, amikor ráadásul sokkal többet megmutat magából. A fürdőzők tarka serege visszatért a dolgos hétköznapokhoz, az utakon és a tömegközeledési járműveken megszűnt a tumultus, végre birtokba vehetjük a tájat!

A Balaton őszi meglátogatása nemcsak azért telitalálat, mert a színesedő lombok, sárguló mezők impresszionista festménnyé varázsolják az egyébként is gyönyörű tájat, hanem azért is, mert szívünkben még ott remegnek a nyári „balcsis” élmények.

A vízbe ugyan már legfeljebb kivagyiságból érdemes belemenni, de zavartalanul átadhatjuk magunkat a nosztalgiának – és ha ezzel végeztünk, a felfedezésnek!

Egy nemrég megjelent német kerékpáros könyv Európa 20 legszebb kerékpárútja között  említi a Balatoni bringakörutat – mivel már nem kell tartanunk attól, hogy minimális mozgástól is csatakosra izzadunk, érdemes aktívan letesztelni a bicikliutat (vagy rutinos visszatérő vendégként kerekezni rajta).

 

Egy hétvége alatt nehéz lenne a teljes Balcsi-kört abszolválni, érdemes egy rövidebb szakaszt alaposabban bejárni – például Balatonfüredről Köveskálon át Kapolcsig és vissza rengeteg látnivalóval és élménnyel gazdagodhatunk!

Balatonfüredről először Tihany felé vezet a bicikliút: itt ne hagyjunk ki egy rövid pihenőt vagy pikniket a végtelenül nyugodt tihanyi Belső-tó partján. Sajkod felé földutakon haladunk, majd a parttól eltávolodva Vászoly felé vehetjük az irányt.

 

A bortermő vidékek rusztikus látványa tárul itt szemünk elé: szőlőskertek és présházak szegélyezik a kis forgalmú műutakat. Vászoly legtöbb épülete és lakóháza is műemlék-jellegű, és mutatják az itt élők szoros, több évszázados kapcsolatát a szőlőműveléshez.  A község északi részén található a frissítő vizű Szent Jakab forrás és a belőle eredő tavacska – ha itt megtöltöttük a kulacsainkat, kezdődhet a Káli-medence meghódítása. Dörgicsén keresztül közelíthetjük meg a Hegyestűt, a Káli-medence geológiai kapuját. 5 millió éves vulkánt rejtenek a sziklák, az itt található geológiai bemutatóhelyen megdermedt lávazuhatagon tapodhat a látogató.

 

A Hegyestűtől egészen Köveskálig ámulhatunk a Káli-medence bájain – Köveskál egyébként remek kiindulópont a környéken tett kirándulásokhoz, könnyen elérhetőek innen a Fekete-hegyi tavak, tengerszemek, a Sásdi-tavak és a Salföld is. Ha csak átutazóban vagyunk, látogassuk meg az 1700-as évekből itt maradt Városkutat a mosóházzal, és képzeljük el, ahogy a régi asszonyok itt tisztították a szennyest, miközben jólesően pletykálkodtak is!

 

 

 

Innen tényleg már csak egy kőhajítás az egyik legszebb völgyünk: Köveskáltól Kapolcsig Szentbékkállán és Monostorapátin keresztül juthatunk el. Szentbékkálla határában kőtenger terül el, a vulkanikus tevékenység formálta tájon ház vagy szoba nagyságú sziklák is akadnak, Monostorapáti pedig egy 11. századi bencés kolostor romjait őrzi.

 

Az Eger-patak vize egykor több malom kerekeit hajtotta a kézművesiparáról híres Kapolcson, ma egy fennmaradt példányuk ipari műemlékként tekinthető meg. A falu határában, a Királykő földsáncai állítólag Attila egyik várának maradványai – nem mellesleg csodás kilátás nyílik innen, érdemes hát felkapaszkodni a furcsa alakú sziklához. Ha már eljutottunk Kapolcsra, egy kalap alatt nyakunkba is vehetjük Tolnát-Baranyát, a település turisztikai attrakciója, az egész Magyarországot makettező Országpark ösvényein lépkedve.  

 

Ha továbbmegyünk Nagyvázsony felé, a Kinizsi-várban tehetünk történelmi sétát, majd Dörgicsétől a partig lecsorogva Balatonakalinál már vissza is érkeztünk a magyar tengerhez: Balatonudvarin és Aszófőn keresztül juthatunk Balatonfüredre, ha a teljes (közel 90 km-es) körutat szeretnénk abszolválni.