Ünnepváró sütés
Már csak néhány nap, és kopogtat ajtónkon az advent. Gyönyörű az ünnepvárás időszaka mindannyiunk számára. Akit szeretünk, azt a legfinomabb és persze a legegészségesebb falatokkal etetjük lehetőségeinkhez képest, természetesen. Íme egy, a hagyományosnál egészségesebb mézes recept!
Mézeskalács rozsliszttel és barna cukorral
Hozzávalók:
25 dkg rozsliszt 5 dkg margarin 10 dkg méz 1 evőkanál barna cukor 1 tojás 1 csomag sütőpor 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék ½ citrom lereszelt héja + liszt a nyújtáshoz
A mázhoz:
10 dkg porcukor 1 tojásfehérje 1 kiskanál frissen facsart citromlé |
|
Elkészítés:
Egy edénykében összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot, és a mézet. Hagyjuk kihűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a lereszelt citromhéjjal. A mézes masszába keverjük a tojást, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett deszkára tesszük, jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és befóliázzuk. 4-5 órát hűtőben pihentessük a tésztát. |
|
Lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kb.3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk belőle. Ebben a munkában a csemetéinket is hagyjuk, hogy segítsenek. Talán valamivel tovább tarthat majd a sütés, de a közös konyhai tevékenység is kiválóan fejleszti az összetartozás érzését.
A kiszaggatott formákat sütőpapírozott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sülnek meg mézeskalácsaink. Vigyázzunk, nehogy túl süssük őket. |
|
Ha kihűltek a sütik, hozzáláthatunk a díszítéshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Egy nylontasakba rakjuk a kemény habot, a sarkát picit levágjuk, és már „írhatunk” is a tojásfehérjével. Csemetéink ebben is segítségünkre lehetnek.
Jó mézeskalácssütést mindenkinek!
Az eredeti cikk itt olvasható! |