Ünnepváró sütés

Már csak néhány nap, és kopogtat ajtónkon az advent. Gyönyörű az ünnepvárás időszaka mindannyiunk számára. Akit szeretünk, azt a legfinomabb és persze a legegészségesebb falatokkal etetjük lehetőségeinkhez képest, természetesen. Íme egy, a hagyományosnál egészségesebb mézes recept!

 

Mézeskalács rozsliszttel és barna cukorral

 

Hozzávalók:

 

25 dkg rozsliszt

5 dkg margarin

10 dkg méz

1 evőkanál barna cukor

1 tojás

1 csomag sütőpor

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

½ citrom lereszelt héja

+ liszt a nyújtáshoz

 

A mázhoz:

 

10 dkg porcukor

1 tojásfehérje

1 kiskanál frissen facsart citromlé

 

Elkészítés:

 

Egy edénykében összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot, és a mézet. Hagyjuk kihűlni.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a lereszelt citromhéjjal. A mézes masszába keverjük a tojást, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összedolgozzuk.

 

Lisztezett deszkára tesszük, jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és befóliázzuk. 4-5 órát hűtőben pihentessük a tésztát.

 

Lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kb.3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk belőle. Ebben a munkában a csemetéinket is hagyjuk, hogy segítsenek. Talán valamivel tovább tarthat majd a sütés, de a közös konyhai tevékenység is kiválóan fejleszti az összetartozás érzését. 

 

A kiszaggatott formákat sütőpapírozott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sülnek meg mézeskalácsaink. Vigyázzunk, nehogy túl süssük őket.

Ha kihűltek a sütik, hozzáláthatunk a díszítéshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Egy nylontasakba rakjuk a kemény habot, a sarkát picit levágjuk, és már „írhatunk” is a tojásfehérjével. Csemetéink ebben is segítségünkre lehetnek.

 

Jó mézeskalácssütést mindenkinek!

 

Az eredeti cikk itt olvasható!