Városban is vidéki hangulatban: rusztikus stílus

Minél több zöld területet fal fel a civilizáció, minél inkább beszorulunk a városok falai közé, és minél távolabbra vetődünk az élhető vidéki élettől, annál jobban vágyunk arra, hogy otthonunk a csendes faluk és a természet közelségének nyugalmát árassza. Ez a rusztikus stílus sikerének a titka.

Rusztikus kisbútor a MeskánA country style-ként is emlegetett trend szűkebb és tágabb környezetünkben bárhol érvényesülhet: lehet rusztikus egy ház, egy szoba, egy tárgy, egy öltözet, egy ruhadarab, egy kozmetikum vagy egy ékszer; de lehet rusztikus az étel, a tálalás, a csomagolás, vagy akár az illat is.

 

Rusztikus tulajdonképpen bármi lehet, ami a népművészethez és a vidéki életformához köthető, függetlenül attól, hogy hol van az a vidék, amit a rusztikus stílus megidéz; sőt, egy rusztikus otthont több vidék is inspirálhat.

 

Békésen megfér az erdélyi szőttesek, a kovácsoltvas fogas és a rönkbútorok mellett az afrikai szélcsengő vagy az indián álomfogó.  A rusztikus szó a falusias jelentés mellett egyfajta mesterkéletlenségre, egyszerűségre is utal.

 

 

Az alkotások nem kendőzik el az anyag természetes szépségeit: láttatni engedik az erezetet, a mintázatot, az ecset nyomait a festéken, vagy a kő durva felületét, a fa göcsörtjeit, de gyakran még a kérget is – a rusztikus tárgyak alkotóinak nem az a kihívás, hogyan lehet a tökéletlenséget eltüntetni, hanem sokkal inkább az, hogy hogyan lehet része a kompozíciónak.

 

Rusztikus konyhai kellékek a Meskán

A paraszti báj letéteményesei elsősorban a természetes anyagok: a kövek, terméskövek, a fa, a vászon, a pamut, a nemez, az agyag, a toll, a merített papír. A vas és a bádog masszív, sallangmentes külsejével szintén elmaradhatatlan szereplője a falusi stílusnak. A színek természetesek, telítettek vagy sötétebb pasztel árnyalatúak, a minták nem hivalkodóak, kedvelt a kockás, az apró virágmintás, de vékony csíkos is, a decoupage technikával díszített felületek pedig igazi jolly jokerei a rusztikus hangulatra vágyóknak.

A hangulat azonban mit se ér hitelesség nélkül: a tárgyak hiába hozzák testközelbe a természetet, ha a világfalu-lakó fogyasztási, vásárlási, közlekedési szokásai messze állnak a természetbaráttól.  

 

Ti mit gondoltok erről? Van helye a falusinak a városban?