Vendégváró szilveszteri receptek

Ha úgy döntöttél, hogy az óévbúcsúztató bulira a saját otthonodban szeretnél sort keríteni, bizony nem árt, ha előveszed a hidegtálak kínálta lehetőséget, többek között a tradicionális kaszinótojás, vagy például az ínyenc lazactatár formájában. Íme pár tuti recept ötletindítónak!

Kaszinótojás

 

Hozzávalók: 10 tojás, 2 evőkanál majonéz, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, fél csokor petrezselyem, só, bors

 

Elkészítés:

 

 

Forralj vizet, és a tojásokat főzd keményre. Vedd le a héjukat, majd vágd őket keresztbe, hogy ki tudd venni a sárgájukat. A majonézt, a mustárt és a tejfölt keverd össze alaposan. Egy villa segítségével nyomkodd össze a tojássárgákat, majd a felaprított petrezselyem társaságában keverd hozzá a tejfölös masszához. Ízlésed szerint fűszerezd sóval, borssal, végül a fél tojásokba töltsd bele a krémet, és már kínálhatod is. Kicsit lehűtve még finomabb, ráadásul az ízek is jobban összeérnek.

 

 

 

Baconös krumplirózsa recept

 

Leveles tésztába csavart krumpli és bacon, hát ez maga a csoda! 

 

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta, 25 dkg parázskrumpli, 6 szelet bacon, 1 ek vaj, 1 ek fűszerpaprika, bors ízlés szerint, só ízlés szerint

 

Elkészítés:

 

A leveles tésztát 6 csíkra vágjuk fel egy pizzaszeletelő segítségével. A krumplikat megpucoljuk, és vékony szeletekre szeleteljük (erre a célra a zöldséggyalu ideális). A levelestészta-csíkok hosszanti részére, egymás mellé rakosgatjuk a krumpliszeleteket úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. A krumplikra jöhet egy baconszelet, amiket borsozzunk, és szórjuk meg kevés fűszerpaprikával. Majd óvatosan tekerjük fel őket rózsa formájúra. Vajazzunk ki egy muffinsütőt, és a krumplirózsákat állítsuk a mélyedésekbe. Ha megvan az összes, akkor sózzuk meg őket. Tegyük 220°C-ra előmelegített sütőbe az egészet, 25 percre. Ha szépen megsültek, már fogyaszthatók is!

 

Lazactatár

 

Hozzávalók:

20 dkg friss lazacfilé (bőr és zsír nélkül!), 20 dkg füstölt lazac, 1 vöröshagyma, 1/2 csokor snidling, 3 ek citromos olívaolaj, só, bors

 

Salátához:

25 dkg héjában főtt krumpli, 5 ek zöldség alaplé, 15 dkg uborka, 1 kisebb avokádó, 1-2 ek vegyes fűszer (pl. petrezselyem, tárkony, turbolya), 10 dkg sűrű tejföl

 

Elkészítés:

 

A salottát megpucoljuk és apróra vágjuk. A snidlinget felaprítjuk.  A friss és füstölt lazacokat egy jó éles késsel a lehető legapróbbra felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a lazacot, salottát, snidlinget, és citromos olíva olajat, sózzuk, borsozzuk. Fóliával fedve hidegre tesszük. A főtt krumplit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és a zöldséglével összekeverjük. Az uborkát meghámozzuk, hosszába kettévágjuk, a magját kiskanállal kikaparjuk. Az avokádót félbevágjuk, magját kivesszük, meghámozzuk és az uborkával együtt felkockázzuk. A tejfölbe belekeverjük a fűszereket, majd a burgonyát, avokádót és uborkát is hozzákeverjük. Sóval és borssal ízesítjük. Egy 6-7 cm átmérőjű formát egy tányérra helyezünk, kétharmad részéig megtöltjük a krumpli-uborka salátával, finoman lenyomkodjuk. A fennmaradó részt kitöltjük a lazactatárral, ezt is lenyomkodjuk. A formát óvatosan lehúzzuk, elmossuk, szárazra töröljük és még további adagokat készítünk. 

Pick Me Up koktél

 

A szilveszteri italok sorából természetesen nem hiányozhat a pezsgő, hiszen éjfélkor tradicionálisan ezzel a buborékos itallak koccintunk az új esztendőre.

Azonban ha egy különleges koktéllal szeretnéd meglepni vendégeidet, akkor készítsd el  ezt a pezsgős italt!

 

Elkészítés:

 

2 cl Brandyt, 1cl Grenadint  (gránátalma szirupot ) 1 cl citromlét és 1 öntet Angostura Bittert shakerben jéggel alaposan rázz össze! Töltsd az így kapott folyadékot pezsgős pohárba és öntsd fel pezsgővel. Már készen is van a „Pick Me Up”!