Világot jelentő körök

Azt mondom mandala – te azt mondod Tibet, buddhizmus. Vagy nem mondod? Akkor bizonyára te is tudsz róla, hogy a mandala éppolyan univerzális műfaja a különböző kultúráknak, mint ahogy az ábrázolások is végső soron mind egy irányba, a teljesség felé mutatnak. Csak éppen a nevük más.

Mandala karkötő a Meskán

A mandala szanszkrit eredetű szó, jelentése – minő meglepő – kör, körcikk. A tibeti elnevezés már sokkal lényeglátóbb: a dkyil-’khor (kjilkor) szó a középpontot és az azt körülvevő köröket jelenti – ezek szoros egysége a tibeti mandalafogalom.

 

A körforma egyike a legősibb spirituális jelentőségű ábrázolásoknak: gondoljunk csak Stonehange-re vagy az indián varázskörökre! A magyar népi díszítésvilágban az ősmagyar emlékektől kezdve a kortárs népi munkákig szép számmal találni „mandalákat”.

 

 

Kör alakban elrendezett szimbólumok díszítik a sámánok dobját, az ókori görög vázákon a mitológiai jeleneteket gyakran kör alakú keret fogja körbe. A kör, mint a tökéletesség, a megbonthatatlanság, az egység kifejeződése a civilizáció önismeretének alapköve és vágyának kifejeződése.

 

A mandala rendet tesz a zűrzavarban, kijelölve az erőpontokat, a centrumot, a perifériát, a dinamizmus irányát és jellegét. Érthetővé teszi és jobbítja a világot. Készítése, bármilyen technikával is történjék, meditáció, önismeret, öngyógyítás – feltéve, ha értő módon, igazi lelki indíttatásból, és elmélyülten végzik. Jung szimbólumtanában a mandala a lélek ösvényeinek térképe, az önismeret útja. A kreatív energiákat leképező, az egyén számára belső iránytűként használható személyes mandala olyan erőtérrel rendelkezik, amely a meglelt harmónia visszatükrözésével energiapótlást ad a döcögősebb helyzetekben.

 

Mandala a Meskán (üveg)A terápiás és önismereti célú mandalarajzolásról több helyen indítanak kurzust, de egy laikus is bátran próbálkozhat – körbe rendezve a gondolatokat, szimmetriát keresve csak jót tehetünk magunknak. A művészlelkű kockák mandalaszoftvereken élhetik ki kreativitásukat: a kész művek monitorra háttérnek lementve mindig szem előtt maradnak, de pólóra nyomtatva még szofisztikáltan sikkesek és vagányak is! Ingyenes demóverziók és mandalajátékok bőségesen találhatók a neten, az egyszerűbbekkel szó szerint gyerekjáték bánni, így a család legifjabb tagjai is expedíciót indíthatnak a lelkükben.

 

Mit szóltok? Indul a mandala?