Alkotók a Meskán

vektorwood
Bemutatkozik: vektorwood

Kiss Viktor mindig is műszaki beállítottságú volt, szeretett egyedi dolgokat alkotni, de a kezdő bátorító lökést a Meskával kapcsolatban a szintén meskázó felesége adta meg neki. Létrejött a Vektorwood, ahol professzionális eszközökkel készülnek szezonális dekorációk, öröknaptárak, gravírozott táblák, esküvői kellékek, bortartók, s egyéb hasznos és szép fából készült egyedi alkotások. Viktor mindegyikre büszke, de a legnagyobb öröm akkor tölti el, amikor kisfiának készíthet valamit, például egy speciális matatófalat.

Tovább az interjúhoz
Magdalena
Bemutatkozik: Magdalena

Közel 300 meseszép egyedi esküvői és alkalmi ruha, valamint hímzett kiegészítő közül válogathat az, aki betér Dr. Héjjas Magdaléna Meska boltjába. Magdaléna annak idején saját menyasszonyi ruháját is maga varrta aranyozott csipkéből, nem mellesleg idén ünnepelte 50. házassági évfordulóját férjével. Legfőbb céljául tűzte ki, hogy mindenkinek megtalálja az egyéniségéhez leginkább illő ruhakölteményt, ezzel is segítve, hogy az esküvő napja egy feledhetetlen, varázslatos élmény legyen.

Tovább az interjúhoz
Lennyhandmade
Bemutatkozik: Lennyhandmade

A felvidéki Kassa városában élő Imrichová Süli Andrea immár 9 éve emeli a Meska fényét ezüst ásványékszerekkel. Lennyhandmade névre keresztelt kézműves boltjában az ametiszttől a hegyikristályon át a labradoritig szinte minden megtalálható. A kövek egy részét Indiából szerzi be, s minden egyes gyűrűt, medált, karkötőt és nyakláncot az utolsó részletig kidolgoz. Nem véletlen, hogy Amerikában és Malajziában is rajonganak az alkotásaiért.

Tovább az interjúhoz
Seriona
Bemutatkozik: Seriona

Ozsvári Fruzsina először vásárlóként próbálta ki a Meskát, majd miután elegendő kézműves inspirációt gyűjtött, megnyitotta Seriona nevezetű boltját. Üvegolvasztással készült ékszerek mellett saját gyűjtésű préselt virágokkal díszített gyertyákat, gyertyaszetteket, valamint DNS-tartalmú emlékőrző és kegyeleti medálokat, kulcstartókat és polcdíszeket is találni kínálatában.

Tovább az interjúhoz
LaBarca
Bemutatkozik: LaBarca

A pedagógusként dolgozó Sztán Tiborban és feleségében Évában néhány éve fogalmazódott meg az igény, hogy tanítás mellett valami másba is belevágjanak. Feltámadt bennük a kézművesség iránti vágy, s elhatározták: táskákat, neszesszereket, toll- és kulcstartókat kezdenek készíteni. 2021-ben nyitottak boltot a Meskán LaBarca névvel, és örömmel tölti el őket, hogy termékeik nem csak a fiatalabb korosztály, de az érettebb korú hölgyek körében is sikert aratnak.

Tovább az interjúhoz
SagiEvaKeramia
Bemutatkozik: SagiEvaKeramia

Sági Éva kizárólag kézzel készíti a vidám színvilágú mindennapi használati tárgyait, többek között kerámia bútorgombokat, ékszereket, gombokat, szappan- és vajtartót. A tartós és értékálló darabokat előszeretettel díszíti magyar népi hímzésmotívumokkal, állatfigurákkal, növénylenyomattal. Szeged külterületén, egy erdővel körülvett békés tanyán alakította ki műhelyét.

Tovább az interjúhoz
Fonografik
Bemutatkozik: Fonografik

Sting, The Rolling Stones, The Beatles, Dave Brubeck, Prince és még több százféle, főként zenei motívum közül választhat az, aki Dobó Ferenc egyedi - saját tervezésű - designjával szeretne újrahasznosított lemezekből készült órát ajándékba, vagy saját részre. Az LGT dobosa, Solti János is a polcán tudhat egyet az általa készített órák közül.

Tovább az interjúhoz
annobaby
Bemutatkozik: annobaby

Andrea és Noémi testvérek és együtt vezetik annobaby névre keresztelt vállalkozásukat, immár 11 éve. Olyan egyedi tervezésű menyasszonyi-, menyecske- és alkalmi ruhákat készítenek, melyek viselése kényelmes, hangsúlyozza viselőjük egyéniségét, nőiességét, ugyanakkor megvan bennük az a bizonyos plusz. Most Andrea meséli el, hogyan vezetett az útjuk, milyen extrém kérésekkel szembesültek eddig, s milyen volt a saját menyasszonyi ruhájuk.

Tovább az interjúhoz
varganebenkoeva
Bemutatkozik: varganebenkoeva

A bevásárlás mindennapjaink része. Ha ezt kisgyerekkel oldjuk meg, akkor ez sokszor igazi kihívás lehet az édesanyák számára, hiszen a vásárlás mellett figyelniük kell arra, hogy a pici ne akarjon kimászni a bevásárlókocsiból, ne akarja megrágni a kocsi különböző részeit, és még le is kell foglalniuk őt valamivel, hogy ne unja el magát. Vargáné Benkő Éva háromgyermekes anyaként jól tudja, milyen összetett feladat ez.

Tovább az interjúhoz
Marticicc
Bemutatkozik: Marticicc

A rockabilly ruhák szerelmese A Galgóczi-Deutsch Márta által tervezett és készített ruhák az amerikai rockabilly szubkultúra klasszikus stílusjegyeit és a mai kor szellemiségét egyaránt hordozzák. Márta Marticicc nevű Meska boltja immár harmadik éve működik töretlen sikerrel, gazdag kínálattal; az egyedi mintájú és fazonú ruhák garantáltan felkeltik minden igényes hölgy figyelmét. Maga az alkotó is előszeretettel viseli saját darabjait, olyannyira, hogy csak akkor húz nadrágot, ha futni indul.

Tovább az interjúhoz
decorfantasy
Bemutatkozik: decorfantasy

A Decorfantasy két fős kis csapata Jánvári Attila és Marton Anikó elsősorban üvegre, de fára és műanyagra is készít férfias ajándéktárgyakat. A kézzel festett, nyomtatott képes technikára élettartam garanciát vállalnak, ami nagyon ritka és komoly vállalás kézműves termékek esetében.

Tovább az interjúhoz
FDesignbyFruzsina
Bemutatkozik: FDesignbyFruzsina

Ha egyszer egy üzlet beindul. A közgazdász végzettségű Abonyi-Tóth Fruzsina évekkel ezelőtt egy délután elhatározta, hogy készít néhány textil tulipánt, csak, hogy egy kissé feldobja otthonát tavaszi dekorációval. Az alkotói folyamatot olyannyira megszerette, hogy egyre több és több tulipánt készített, majd, mivel számos pozitív visszajelzést kapott létrehozta önálló FDesignbyFruzsinanevű vállalkozását. A filc- és textilpaletta az évek folyamán egyre bővült: Meska boltjában csodaszép gyümölcsök, zöldségek, ünnepi dekorációk is kaphatók, a vásárlók nagy örömére.

Tovább az interjúhoz
Denera
Bemutatkozik: Denera

A Meskán régi ?motorosnak? számít Dénes Erika, a Denera márka megálmodója, aki korábban újságíróként és divatfotósként is nevet szerzett már. Ebből adódik, hogy a kreatív bőrékszer-tervező termékfotói is kiugróan profik. Fiatalon is kalandozott már a művészetek felé; autodidakta módon fejlődött: festményeket készített, majd elsajátította a bőrművesség alapjait, aztán az ékszerkészítés világába is belevágott.

Tovább az interjúhoz
keramiko
Bemutatkozik: keramiko

Örömbögrék mindennap ? szól a Baranya megyében alkotó Bedő Anikó mottója, akinek bájos és hasznos kerámia tárgyaival feltölthetjük a lakást; a bejárati ajtótól kezdve a konyhán át a fürdőszoba legrejtettebb zugáig. Lassan 35 éve, főleg hagyományos fazekaskorongon készülnek ezek a szépségek, melyeket a Keramiko oldalon tálal elénk.

Tovább az interjúhoz
Zoriakdesign
Bemutatkozik: Zoriakdesign

Mindössze két főt számlál a Zoriakdesign, ahol Gyulassy Nikolett és Horváth Trautmann Rajmund kezei alól olyan becses tárgyak kerülnek ki, mint a mesevilágba illő szívecskés ládikó, a kalandos kalózláda, vagy az üvegezett kenyértartó, mely még egy tündérkonyhának is a díszére válna. A háromgyerekes veszprémi házaspár munkásságán keresztül impozáns ív rajzolódik ki, egészen a keresztelőtől a nászajándékon át az élet beteljesültéig? Fából készült, örök darabokról beszélünk, melyek stabilan jelen vannak a mindennapokban, vagy éppen emelik az ünnepek fényét, és még sci-fi filmben is megállják a helyüket.

Tovább az interjúhoz
MatisZomanc
Bemutatkozik: MatisZomanc

Mátis Veronika az egyik legjobb példa arra, hogy létezik divat a fast-fashion-ön túl is. Kézzel készített tűzzománc ékszereivel alternatívát szeretne kínálni az üzletekben kapható tucatbizsukkal szemben; pasztell- és földszínekben pompázó alkotásai az igényesség és a visszafogott elegancia jegyében készülnek; tűzzománc kollekciói éppúgy viselhetők különleges alkalmakkor, mint a hétköznapokon. Öt-hat órát dolgozik egy szuszra, rendszerint este és hétvégenként, s bár van egy saját kis kemencéje, az álma egy igazi nagy kemencés saját műhely.

Tovább az interjúhoz
grandekor
Bemutatkozik: grandekor

?A Nagy Napokhoz egy kicsit mi is hozzájárulunk? - Mesi és Tamás A Meskán másfél éve jelen lévő GranDekor a kreatív energiák kedves összeadódása: Mesi és Tamás minőségi, egyedi matricákat, dekorációkat készít. Egymás közt osztja meg a sokrétű munkát az ötletekkel teli házaspár, akik a baráti körből kapták annak idején az első felkéréseiket. Ám a kis vállalkozás előtt nagy jövő áll...

Tovább az interjúhoz
hetenyieva
Bemutatkozik: hetenyieva

Nem könnyű választani Hetényi Éva kollekciójából: a szegedi táskakészítőnek rendre megírják a vevők, hogy vagy tíz kedvenc közül kell egyetlen egyet kiemelniük, ami olyan nehéz feladat, hogy gyakran a család segítségét is kérni kell. A dzsungeles, a mandalás vagy a portugál csempés, esetleg a bézs, az olasz vagy a fekete-arany? Egymásra licitáló, egyedi, kézzel készült hátitáskák teremnek Szegeden, melyekhez még stílusos neszeszert is tudunk rendelni.

Tovább az interjúhoz
ZuzmoLife
Bemutatkozik: ZuzmoLife

Falak, díszek és képek is készülnek belőle, amelyek tisztítják, megszűrik a levegőt. A ZuzmoLife két régi barátnő legfrissebb vállalkozása. Éva és Kata közel 30 éve ismerik egymást, és nemrég kezdtek el izlandi zuzmóból készíteni dekorációs tárgyakat, faliképeket. Az elmúlt évek során nagyon közel kerültek egymáshoz: először a gyerekeik kötötték össze őket, később a barátság, majd a közös hobbi is megerősítette ezt a kapcsolatot.

Tovább az interjúhoz
nybara
Bemutatkozik: nybara

Kézzel készült ékszerei nem csak visszafogottan elegánsak, de a felszabadult, markánsabb darabok ugyanígy jellemzik a kínálatát. Nyuzó Barbara a lányának köszönhetően vágott bele a színes zsinórokkal való foglalkozásba; a Békés megyében élő édesanya fontosnak tartja, hogy hazai alapanyagokból dolgozzon, ezzel is erősítvén a lokális kötelékeket.

Tovább az interjúhoz