Április 22.: a Föld napja

A Föld napjának története 1970-ben kezdődött, s 1990-ben vált világméretű mozgalommá. Azóta, ünnepli a világ legkülönfélébb nemzeteinek népe: lehetünk más vallásúak, más kultúrájúak, más szokásúak, de egyvalami mégis közös az emberiségben - mindnyájan Földanya gyermekei vagyunk. Az április 22-éhez legközelebb eső hétvége a Föld napja jegyében telik: országszerte programok és környezetvédő akciók várják a Föld barátait. Mi egy meskás válogatással tisztelgünk a kék bolygó előtt.

A mitológiai Atlasz a vállain tartotta a Földet – de ez a teljesítmény eltörpül amellett, ha valaki a fülére akasztja! Az egyik féltekét az egyikbe, a másikat a másikba, hogy meglegyen az egyensúly.

 

Ovcsatbolt picurka bedugós Föld-fülbevalójával az egész világot hordhatod magadon!

 

Tudtad? A bolygó kétharmadát óceánok fedik be, a felszín feletti szárazföld a teljes földfelületnek pedig pusztán 10%-a. Az óceánokban található víz a Föld összes vízének 97%-a. Csoda, ha az űrből nézve kék a bolygó?

Holoshop a világűrben lebegő Földet formázta meg icipiciben.

 

Bár az emberiség története jelentéktelen idő a Föld történetében, vagy pláne a Világegyetem léptékéhez képest, az elmúlt évtizedekben globális folyamatokat indított el a túlcivilizált ember.

 

A Föld napja egyik fontos üzenete a globális felmelegedés elleni harc, mely egyre aggasztóbb méreteket ölt: 2012-es év első tíz hónapja alapján minden idők tíz legmelegebb éve közé tartozik a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves jelentése szerint. 2060-ra 4 fokkal lesz melegebb az átlaghőmérséklet, és az óceánok melegedése  extrém időjárási jelenségeket idéz elő, melyek társadalmi és globális katasztrófákhoz vezethetnek.

Régi szép időket idéz ez a vintage világtérkép-fülbevaló, melyet fából készített Esztipezti.

 

A ma élőknek és a jövő embereinek számos nyugtalanító kérdéssel kell szembenézniük, és megoldást találni rájuk. Az ENSZ becsléseii szerint a bolygó élelmiszer-szükséglete 2030-ra 50 százalékkal, az energiaigény 45 százalékkal emelkedik. Fenyegető veszély jelentenek a fokozódó társadalmi egyenlőtlenségek, a vízhiány, a felmelegedő éghajlat, valamint a természeti erőforrások apadása.

Puha föld – a szókapcsolat valósággá válik Lamoppe atlasz-párnájával. Hajtsd a fejed naponta a Föld puha ölébe!

 

Tudtad? A Föld országaiban jelenleg közel 7,2 milliárd ember él. A túlnépesedés egyike a globális problémáknak.

Trashman boltjában található ez a felesége által alkotott, lírai tempera festmény, mely a termékeny Földanyát ábrázolja.

A Föld gazdag élővilága ihlette Papirforma varázshajtogatóját: az ügyességi játék célja, hogy az összes, a hajtogatóban elrejtett rajz előbukkanjon.

 

Tudtad? A magasabb szerveződésű fajok számát 7-9 millióra becsülik a Földön. Ennek körülbelül tizede ismert a tudomány számára: egy 2011-es becslés szerint a tengeri fajok 91 százaléka és a szárazföldi fajok 86 százaléka ismeretlen előttünk (ki tudja, talán szerencséjükre?).

 

Az utazás romantikájáról vall Simetra vintage kincsesládikója, melyen földgömb és távcső charme csüng.

 

Mióta világ a világ, hajtja az embert a megismerésének vágya. Az utazás, a messzi országok megismerése ma kényelmesen és általában biztonságosan megvalósítható, a távolságok lerövidültek. A globalizáció kialakulását pont ez tette lehetővé: ma a világ népei kölcsönös függésben állnak egymással.

Papmiklos Tiffany-képén a négy alapelem látható:  az ókorban úgy tartották, hogy a világot négy őselem, a Föld, a Tűz, a Víz és a Levegő építi fel – Arisztoteleszé volt az első írott munka az elemtanról, amit ismerünk.

 

Az élet a tanítás szerint belőlük keletkezik és tér vissza. Az atomfizika az újkorban felülírta és a szimbólumok szintjére  helyezte az őselemeket.

Selyemsziget mindenség-mandalájában ötödik elemként a fa is megjelenik.

 

EganArt bőségmedálján egy földgömbön álló totemállat, szarvas látható. A régi magyar népi művészetben tetten érhető a vágy a természettel és a világegyetemmel való harmonikus együttélésre, az ember a természet részeként, és nem annak uraként értelmezte önmagát.

 

A fenntartható fejlődés és gazdaság a Föld erőforrásait, valamint a jövő generációinak szempontjait is figyelembe veszi: tulajdonképpen úgy, ahogy őseink is éltek. Talán újra fel kell fedeznünk azt a tudást, aminek ők még birtokában voltak.