Csináld magad: libuska!

Ki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik! - tesz javaslatot a népi bölcsesség november 11-i menünket illetőleg. Remélhetőleg a vasárnapi Márton-nap a meskások számára is a libalakomáról szólt, és az éhezés veszélye senkit sem fog fenyegetni közülünk. Mivel az asztalunkon pecsenye formában manifesztálódó szárnyasok az életükkel fizettek a Márton-napi tradíciók ápolásárt, állítsunk nekik emléket egy textil libuska elkészítésével - ebben Blaur lesz a segítségünkre!

A dekorációként és bábként egyaránt használható liba előállításához a következő alapanyagokra lesz szükség:

- 2db 18x18 cm fehér vagy krém színű textil a testnek
- 2db 17x8 cm narancs színű textil a lábnak
- tömőanyag (lehet vatelin is)
- evőpálcika (a célnak jobban megfelel, mert hegyes az egyik fele) vagy hurkapálca
- fekete filctoll a szemhez
- piros filctoll a csőrhöz
- arcpirosító

  
Sablon segítségével kirajzoljuk és összegombostűzzük a testet és a lábait, utána körbevarrjuk az alakokat.

 

Egy kicsi nyílást hagyunk az alján mind a kettőnek a kifordításhoz, majd mehetnek is a vasaló alá.

 

 

 

 

Kb. 1 cm varrásráhagyással kivágjuk a formákat a körvonalak mentén.


Vigyázni kell, nehogy az öltésekbe belevágjunk!

 

 

 

 

 

Kifordítjuk, kitömjük a liba testét, majd bevarrjuk a figuránk alját.


A pálcát beleszúrjuk a bábu aljába, és rákötözzük a kifordított libaláb-párt.

Kifestjük a csőrét pirosra, megrajzoljuk a szemét és a végén egy kis pirosítót teszünk a szeme alá.
Elkészült!

 

Ha tetszett a libarecept, ismerkedj meg Blaurral, a készítőjével, aki megosztotta a vele készült Meska-interjúban!