Magyar motívumok

Globalizálódó világunkban egyre többekben merül fel az igény arra, hogy önazonosságukat népi, nemzeti motívumokkal juttassák kifejezésre. A ruhaneműkre és a használati tárgyakra visszalopództak a magyar nép díszítések, és ami akár pár évvel ezelőtt is pusztán múltidézésnek számított, ma trenddé vált. Az újragondolt hagyomány divatba jött!

A magyar díszítőművészet alapjai a honfoglalás előtti időkből származnak. A motívumok az archaikus korokban többet jelentettek puszta díszítésnél: egyszerű formákba, vizuális jelzésekbe sürítették egy egész nép tapasztalatait a világról, hitét, világnézetét, és akár virágnyelven írt üzenetként is működhettek.

A magyar népi motívumkincsről összességében elmondható a mély természetszeretet, a természet alkotó energiáiba vetett hit, és ezzel párhuzamosan egy új természeti világ alkotása a díszítés során.

A díszítőelemek között feltűnően sok a virág, ezek azonban gyakran a természet egyéb jelenségeinek a leképezései, vagy módosult állatábrázolások is lehetnek: például az S-alakú levélformák az állatok szarvaira utalnak, a dupla fonatok összefonódott kígyók (a kígyó az ősmagyar mitológiában a ház őrzője volt), a kör alakú, belül szilvamag formát rejtő virágszimbólumok pedig a nőt jelképezik – a nemzés, a férfierő és a beteéljesedett szerelem ábrázolása szintén virágokkal és nővényekkel történt.  A napjel, az ősi napkultuszok maradványaként stilzálva évezredek óta él népi díszítőművészetünk nővényeiben.

 A virágok és nővények mellett idővel természetesen egyéb szimbólumok is benépesítették ezt a csodálatos világot: a szív hagyományosan a férfit jelöli, a galamb Boldogasszony madara, a páva az örök élet és a halhatatlanság jelölője, a szarvas totemállatként, a túlvilág és a földi világ közötti hírnökként van jelen.

Érdemes rácsodálkozni a magyar népi díszítés logikájára, mely egy alapvető filozófiai nézetről vall: hatalmas felületeket üresen hagy, és egy-egy kisebb részt cifráz ki gondosan. Ezzel a hétköznapok kopárságát állítja szembe a különleges alkalmak nyújtotta csoda megélésével, az élet kitüntetett pillanataival.

A régiek nemcsak motívumaikat, velük világnézetük alapjait is ránk hagyták: a küzdelmes, nehéz napok után mindig következik egy olyan esemény, ami miatt a lelkünk virágba borulhat.

 

A Meskán új termékkategóraként (bal oldali menü) megjelentek a magyar motívumokkal díszített alkotások, melyek a díszítőelemek elképesztően sokszínű megjelenési lehetőségeiről tanúskodnak!

 

A kiegészítéseket, motívumfejtéseket szeretettel várjuk a hozzászólások között!