Mézeskalács sütésre fel!

Alig néhány nap, és kopogtat ajtónkon a karácsony. Mostanában úgyis otthon bekuckózva töltjük a délutánok/esték java részét, miért is ne dobhatnánk fel a közhangulatot egy kis meghitt, fűszerillatos sütéssel? Mutatjuk a bombabiztos receptet!

Tarol a neten ez a rögtön puha,rögtön süthető bögrés mézeskalács recept! A gyúrása pikk-pakk megvan, a végeredmény pedig egy olyan lágy, könnyen formázható tészta, ami nem ragad! Ami a legszuperebb, hogy tíz perc sütés után olyan pihe-puha,fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, csak épp kellemesen édes! (a megadott mennyiségből 100-150 darab mézeskalács lesz, attól függően, hogy mekkora formákat szúrunk ki)

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)

– 2 bögre porcukor (20 dkg)

– 3 teáskanál szódabikarbóna

– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke)

– 30 dkg vaj

– 1 bögre méz (2,5 dl)

– 3 tojás

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat. Ezután mehet bele a méz és a tojások, majd az összetevőket kézzel homogén állagú tésztává gyúrjuk.

A tésztát jól lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

A mézeseket kenjük át tojásfehérjével, majd ízlés szerint díszítsük olajos magvakkal, cukorkával; ha semmit sem teszünk rájuk, később cukormázzal is díszíthetjük őket.

A formákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) legalább 7, de legfeljebb 10 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Tudtad, hogy a Meskán a sütéshez szükséges mézet is beszerezheted?

Ha pedig nem lenne idős saját kalácskák készítésére, nézz szét a Meska alkotóinak mézes kínálatában!