Öt programtipp az őszi szünetre

Fővárosi és vidéki program tippek az őszi szünetre, jó és borongós időjárásban is!

szintetikus opál cica szett

 

Nemrég költözött egy helyszínre és újult meg teljesen a budapesti Csodák Palotája. Ha az újranyitás óta nem jártatok ott, az őszi szünet alatt ne hagyjátok ki! Rengeteg izgalmas programmal várnak benneteket, október 31-én különleges Halloween programmal készülnek és november 1-én is nyitva lesznek! A több, mint 250 játék mellett érdemes a különböző kiállításokkal és attrakciókkal is megismerkedni, a kreatív építési területen szabadon alkothattok, a Logikai megállóban próbára teheted magad és megtudhatod, hogy milyen a vizuális memóriád, problémamegoldó, koncentráló képességed. Látogatható többek között az Űrállomás,  a Mágneses mező, a Természet műhelye és a Newton életével foglalkozó kiállítás is.

 

A budapesti Miniversum az őszi szünet minden napján izgalmas programokkal vár benneteket! A világ egyik legnagyobb terepasztalán Magyarország, Ausztria és Németország nevezetességei elevenednek meg százszoros kicsinyítésben. A terepasztal egyes elemeit és jeleneteit a csaknem 100 interaktív nyomógomb, irányítópanel, vagy érintőképernyő segítségével ti is irányíthatjátok. A kiállítás megtekintése mellett lesznek vonatos játékok, kézműves foglalkozások és mesedélutánok. Megnézhetitek, hogyan néz ki a terepasztal éjszakai kivilágításban, illetve lesz Halloween party is Kalimpával. A játszóházban gesztenyenapokkal várnak majd, te viszed a gesztenyéket, ők megmutatják, hogyan kell vonatot építeni belőle!

 

 A debreceni Kerekerdő Élménypark október 29-től november 6-ig - november 1. kivételével - minden nap 10 és 16 óra között Halloweeni Cirkusz Show-val várja a látogatókat. Az esemény fő attrakciói a jelmezes felvonulás, a cirkuszi előadás Vár és a Monster High táncos műsor. Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a háromszintes laboratóriumban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika titkaiba, a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket. Az Interaktív térben több mint harminc tudományos játékot, eszközt lehet kipróbálni. 

Debrecen Hétvezér megállóhelyről indul a Zsuzsi Erdei Vasút és akácosok, tölgyesek, fenyvesek, tanyák útján egészen a hármashegyaljai végállomásig. Innen könnyen elérhető az erdőspusztai Hármashegyi-kilátó, amelynek tetejére 101 lépcső vezet fel. A kilátóból nem csak Debrecent, de a 60 kilométerre lévő Nagyváradot is megcsodálhatjuk.

Ha még nem voltatok a Balatonnál ősszel, Tihany remek választás, hiszen a félsziget számos csoda otthona! Az őszi szünetre többek közt a barátlakásokat ajánljuk figyelmetekbe; a XI. és XIV. század között ortodox szerzetesek vájtak a sziklafalba cellákat, kápolnákat, ebédlőtermet, melyek közül három aránylag épségben megmaradt. A remetetelepet nem csak egyediségük miatt érdemes felkeresni, hanem azért is, mert három csodálatos túraút vezet ide. A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be az egykori tihanyi vulkánok világát, a később megszelídült táj harmóniáját; és nem utolsó sorban a levendulatermesztést. Az őszi szünet alatt naponta 10 és 16 óra között van nyitva, november 1-jén zárva tart. Ha november 5-én látogattok el ide, még denevéres díszt is készíthettek kézműves foglalkozás keretében. A garda, más néven „látott hal” halászata nagy hagyományokkal rendelkezik Tihanyban, így a 2000-es évek elejétől megrendezik a Tihanyi Gardáliát, idén nov. 4-én, 5-én és 6-án. Az eseményt mindhárom nap hagyományőrző és gasztronómiai program színesíti, de nem maradnak ki a családi és gyerekprogramok sem

Komárom-Majk-Tata 

A komáromi erődrendszerhez tartozó Monostori erőd egész évben nyitva áll. Hogy mi vár itt rátok? Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, amely az UNSECO Világörökség várományosi listáján érzékelteti monumetális méreteit, és amely fénykorában akár 8000 katona lakhelyeként is szolgált. Az erőd alatt hosszú kazamatarendszer húzódik. A várban kiállítások, az erdő előtt pedig Szabadtéri Haditechnikai Park várja a látogatókat. A kazamata megújult Kalandfolyosóján ügyességi játékban is részt vehetünk.

Majkon a gyönyörűen felújított Kamalduli Remeteség egész bizonyosan a legkisebbeket is le fogja nyűgözni. Az erdők ölelte, kuriózumnak számító barokk műemlék-együttes tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. A német szerzetesek egykori lakhelyét csak vezetett látogatás keretében lehet bejárni, mely minden egész órában indul. A kulturális programok után jöjjön egy kis testmozgás; a Tatai Fényes Tanösvény minden évszakban más arcát mutatja. Novemberben például a titokzatos-misztikust. A helyi láprétek és láperdők karsztforrásaiból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, ezért a térség egyedülálló állat,- és növénytársulásoknak és otthont. A tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit.