Piknik a zöldben, de zölden!

Lehet-e pompásabb programot elképzelni a hosszú hétvégére, mint összekürtölni a családot vagy a barátokat, felcuccolni egy rakás finomsággal, és kiözönleni a zöldbe rügyfakadást, bimbópattanást, kikeletet meglesni? Az első tavaszi piknik felér egy ünneppel! Főleg, ha széles jókedvünknek a természet se látja kárát.

Az ökopiknik lényege, hogy nem hagyunk magunk után nyomot a természetben: ennek első ismérve, hogy amennyit viszünk, annyit el is fogyasztunk, amiben pedig vittük, hazafelé is velünk tart.

 

A nejlonzacskó kiábrándító, felejtsük is el, de izibe! A piknikkosár vagy a pikniktáska praktikusan pakolhatók, roppant tágasak, és még az ételek sem nyomódnak meg bennük . Egy minőségi fedeles kosár vagy táska tartós beruházás, hosszú évekig fog minket szolgálni, sőt, akár öröklődik is!

Pikniken nehéz étvágytalannak lenni: a friss levegő, a sok mozgás, a finom illatok  hatására még a legfinnyásabb gyerek (vagy felnőtt) is farkaséhes lesz! Kis szerencsével egy morzsát sem hagy a csapat a finomságokból: az ételek tárolására használjunk ételhordó dobozokat, amiket a piknik után hazavihetünk elmosogatni.

 

Eldobható műanyag evőeszközök, tányérok, poharak helyett nyugodtan használjuk az otthoni készletet: sokkal jobban esik majd a falatozás! Mosogatni pedig ráérünk, ha hazaértünk.

Az evőeszközöket egy arra alkalmas szervezőben tudjuk átláthatóan elrendezni, így, mikor tálalásra kerül a sor, nem kell válogatni a villák, kések és kanalak kupacában a megfelelő alkalmatosság után kutatva.

 

A papírszalvétát ne vigyük kirándulni: vászon testvére alaposabban törli a maszatos kezeket-arcokat. A terítőt ne felejtsük otthon, hiszen bárhova is pakoljuk az elemózsiát, elkél egy garantáltan tiszta felület alá. 

Bármilyen fergeteges is a piknik, egy felfázást nem ér meg! A (lehetőleg egyik oldalán vízhatlan) piknikpléd alapfelszerelés, de a kisebb ülőpárnák sem dobják meg vészesen a rakomány súlyát, és mégiscsak jobban esik rajtuk az ülés, mint a csupasz padon vagy a füvön. Mindenképpen olyat válasszunk, amit ki lehet mosni!

 

Piknikhez nem is kell messzire zarándokolni, hiszen egy közeli park, vagy akár a kert is megadja a hangulatot hozzá: persze az igazi mégiscsak az, amikor egy kirándulást koronázunk meg vele.

 

Ti szoktatok piknikezni?