Szalaghímzés. Szerelem első látásra!

Pár éve láttam meg életem első szalaghímzéses képét a neten; addig erről a kézimunkáról nem is hallottam. Ez a szalaghímzéssel készült virágcsokor azonban megerősítette a hitemet: van szerelem első látásra!

 

Lenyűgözően gyönyörűnek láttam a háromdimenziós virágokat, a pasztell színek harmóniáját, az aprólékosan kidolgozott motívumokat. Érdemes hát előszedni a varrókosarak mélyéről a gyűrött, innen-onnan megmentett szalagdarabokat.

 

A szalaghímzéses virágokat alapvetően kétféle módon tudjuk a vászonra varázsolni.

Az egyik, amikor  az előre megvarrt, színes szalagrózsákat és virágokat erősítjük a vászonra.

Kezdő próbálkozásra ezt javaslom.

 

Veszünk egy 20-25 cm hosszú szalagot és azt tekeréssel, csavarással rózsává alakítjuk, levélnek, ötszirmú virágnak megvarrjuk. A kész  virágokat sokkal egyszerűbb a a vászonra  felvarrni, mint a szalaggal hagyományos hímzésöltéseket kialakítani.

 

Ha az alapöltéseket elsajátítjuk (a neten sok leírás és videó van) akkor a lehetőségek kimeríthetetlenek.

Előre megrajzolt  szalaghímzéses minta nem létezik.

 

Elképzeljük hát  a leendő képünk színvilágát és hangulatát majd 3-4, egymással harmonizáló szalagdarabbal kihímezünk néhány virágot. Utána elszabadulhat a fantázia: kellene ide még néhány levél, bimbó, ágacska stb; a kép ilyenformán menet közben alakul ki.

 

Utolsó lépésként  jönnek a gyöngyök, koloniálcsomók, melyekből apró virágokat is kivarrhatunk, de esetlegesen, szétszórva is erősíthetjük velük képünk összhatását.

 

A szalaghímzésnek elengedhetetlen kiegészítője néhány hagyományos hímző öltés ismerete is, például

 

száröltés, laposöltés, ágöltés, láncöltés, koloniálcsomó, franciacsomó.

Kell tehát a szalagok mellé hímzőfonal, lehetőleg minden színnek több árnyalata, valamint gyöngyök.

 

Nagyon fontos szempont a megfelő anyag kiválasztása. Kilós méteráru boltok, turkálók is aranybányának minősülnek, ha különleges hímzővásznat keresünk, vagy olyasmit, amit újra lehet gondolni, mint például a farmeranyagok.

A fő szempont, hogy az anyagnak legyen tartása, de nem lehet sűrű szövésű, merev vagy  rugalmatlan, mint amilyen a lepedővászon, ami bármennyire illik is a színes szalagokhoz, annyira nehéz áthúzni azokat, hogy ilyenkor érdemes inkább felvarrt virágokat alkalmazni.

 

Csipke társaságában, pasztell színű szalagokat használva a divatos vintage és shabby chic stílus hangulatát is megidézhetjük.

Díszpárnára, szemüveg vagy mobiltokra, illetve bármi olyan tárgyra, aminek esetleg mosásra lesz szüksége, minden esetben csak a hímzésöltésekkel készült mintát javaslom. Ezek  laposak, formájukat vasalással sem veszítik el.

 

Ha már némi gyakorlatra és kellő mennyiségű alapanyagra is szert tettünk, akkor megpróbálkozhatunk  a kész munka utólagos színezésével is. Kizárólag képeknél alkalmazható, mert a festéshez használt akvarell vagy vízfesték nem szereti a mosást.

 

Sikeres munkát kívánok, és kezdő, legfontosabb tanácsként azt javaslom, hogy érdemes túlesni az első, kudarcokkal terhes próbálkozások időszakán, amikor úgy túnik, lehetetlen a szalagot a tűbe gyömöszölni és a végeredmény csak egy színes gubanc lehet, mert  a próbálkozásra és az alapöltések elsajítítására fordított idő hamar megtérül.

 

Mutatós és haladós kézimunka a szalaghímzés, és a szerelem időtállónak bizonyul majd!