Szappantartó

Az ősz vége és a tél remek alkalom arra, hogy például egy kirándulás keretében kosár-, vagy koszorúfonáshoz alapanyagokat gyűjtsünk a természetben. A közismert fűz mellett számos egyéb növény fiatal hajtásai alkalmasak használati eszközök készítésére; kísérletezzünk bátran a som, a mogyoró, a kőris, vagy az évente amúgy is metszésre kerülő gyümölcsfák ágaival! A továbbiakban egy egyszerű „rusztikus” szappantartó elkészítését mutatjuk be. A példához birsalmafa egyéves hajtásait használtuk fel.

 

Amire szükséged lesz:

 

Kb. 20 egyenes, egészséges faág (legalább 50-60 cm hosszúak)

Éles metszőolló

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. A faágakról távolítsuk el az esetleges oldalágakat, leveleket.

2. Keressük meg a leghosszabb, legszebb vesszőt, majd óvatosan hajlítsuk meg és fonjunk belőle karikát a képen látható módon; ha kell, egy csipesszel rögzítsük, hogy szét ne csússzon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Az előző vastag ágvéggel átellenes oldalról indulva fonjunk a karikába egy másik vesszőt; próbáljunk az előző fonással párhuzamosan haladni. Ne aggódjunk a kiálló vastag végek miatt, azokat hamarosan levágjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Fonjunk a karikába további 3-4 gallyat, figyelve, hogy a vastag végek szimmetrikusan helyezkedjenek el a karika mentén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Ha készen van az alapunk, fordítsuk fejjel lefelé, és a képen látható módon, a karika síkjával párhuzamosan vágjuk le a felesleges ágvégeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Válasszunk egy szép, vastagabb ágat, és fektessük rá középen az alapra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Most kezdődhet a tartó „kitöltése” amihez keressünk közepesen vastag ágakat.

 

8. Az első ágat a karika pereme alatt bújtassuk át a középső ág felett, majd a túloldalon ismét a karika pereme alatt; a kilógó ágvégeket még nem kell levágni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. A következő ágat az elsővel ellentétes módon, a karika pereme felett, a középső ág alatt, majd ismét a karika pereme felett vezessük el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. A két előző módszert váltogatva adagoljunk új ágakat az elsőként betett ág két oldalára, egészen addig, míg teljesen kitöltjük a karikát. A közepétől távolodva érdemes egyre vékonyabb ágakkal dolgozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Ha minden ág a helyén van, a metszőllóval óvatosan, egyenként vágjuk le valamennyi ág végét előbb a tartó fenekén majd a színén; figyeljünk rá, hogy ne vágjuk őket túl rövidre, mert akkor könnyen széteshet a tartó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Készen is van a rusztikus szappantartó, rögtön munkába is állíthatjuk!