Az ősz ajándéka a birs

Sütve gyermekkori emlékeket idéz csodás illata, ragu- vagy bablevesbe téve gasztronómiai különlegességgé emeli azt, a háziasszonyt próbáló birsalmasajtról pedig csak felsőfokokban lehet beszélni!

 

A Rosa­ceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma néven ismeretes. Az eurázsiai kontinensen őshonos és mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek.

A birs fája négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban virágzik. Mivel melegkedvelő növény, elsősorban szőlőtermelő vidékeken termesztik. Kiskertek dísze lehet sötétzöld leveleivel, rózsaszín-fehér virágaival, érdekes alakzatokba ágazó törzsével, ősszel pedig az élénksárga terméseivel. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és az időjárástól függően akár november végéig, december elejéig is elhúzódhat.

Szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot száz grammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektin tartalma, ezért a konzervipar fontos alapanyaga; fanyar ízét csersav tartalma okozza.

A hagyományos népi gyógyászat a birs magjának, pontosabban az abból (áztatással vagy főzéssel) készült vizes nyálkakivonatnak hűsítő, lágyító, nyugtató és izgalmat szüntető hatást tulajdonít, ezért a  gyomor és a torok gyulladásainál, valamint köhögésnél és hűlésből származó betegségeknél ajánlja.

 

Kemény húsa és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztják. Téli esték kedvelt csemegéje viszont a tűzhelyben vagy akár a fafűtésű kályha tetején megsütött, otthonos illatot árasztó birsalma. A szegfűszeggel, cukorral, kis citrommal ízesített birsalmakompót szintén általánosan ismert. A mustban befőzött birs igazi különlegesség, és nem is nehéz elkészíteni: víz helyett mustban főzik fel a gyümölcsszeleteket. 

Komolyabban próbára teszi viszont a háziasszonyi képességeket a birskocsonya, birslekvár, még inkább a híres birsalmasajt készítése. Ez utóbbi lényege, hogy a hámozatlan birset megfőzzük, levét leszűrjük, majd a gyümölcshúst ugyanannyi cukorral és kilónként egy fél citrom levével sűrűre főzzük. Kékszőlő levével lehet pirosabbá tenni, szokás diót vagy mandulát tenni bele. A sűrű masszát formákba öntjük, és egy-két napig szárítjuk. Ha valaki úgy főzi, hogy egy másik, nagyobb lábasban vizet forral alatta, akkor különösen szép, tiszta, világos színt érhet el vele.

A tisztított, hámozott birs húsának megbarnulását megakadályozhatjuk, ha a főzővizébe kis citromlevet facsarunk. 

Ínyencek szerint a kacsából készült ragulevesnek pikáns ízt ad, régi szakácskönyvek a bablevesbe is ajánlják. Az épen leszedett birs hideg pincében jó két hónapig eltartható.

Birsalma krémleves recept

 

Hozzávalók: 3 db birsalma, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd , 6 szem szegfűszeg , 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő , fél rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, só

 

Elkészítése: 

Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília rúddal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Ezután vegyük ki a fahéjat és a vaníliát, majd merülő mixerrel pürésítsük, és finom lyukú szitán passzírozzuk át.

 

A cikk alapjául szolgáló írást itt találtuk.